В ТЕЦ – Сливен на мълчалив протест срещу Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (снимки)

16:28, 22 юли 15 / Политика 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На едночасов мълчалив протест излязоха работниците от "Топлофикация Сливен". Те изразиха несъгласието си относно приемането на  Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката /ЗИДЗЕ/, с който се създава Фонд "Сигурност на електроенергийната система". 

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е една нова държавна структура, в която производителите на електроенергия са задължени да внасят всеки месец налог от 5 % върху приходите от произведения ток. Вноските трябва да се внасят до 15-то число на месеца, независимо от това дали НЕК се е издължила.

„Това е дискриминация спрямо нас. Защото само на "Топлофикация Сливен" НЕК има дългове от над 2,5 млн. лева заради просрочени плащания", каза Минка Димитрова, председател на секцията към КТ "Подкрепа". 

„В Сливен таксите, които плащаме за парно и топла вода са едни от най-проемливите в страната. А със създаването на въпросния Фонд ще се наложи дружеството, за да осигури задължителното 5 % плащане на НЕК, да увеличи цената на услугата си към крайния потребител”, казаха протестиращите. Те посочиха, че това субсидиране ще поощри и американските електроцентрали, които имат договори с ВЕИ.

Синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” са изпратили делкарация до председателя на НС, министър-председателя, енергийния министър, председателя на постоянната комисия по енергетика към НС, президента на КНСБ и президента на КТ „Подкрепа”.  Чрез нея те изразяват позицията си, че не приемат и категорично протестират срещу приемането на ЗИДЗЕ и създаването на Фонда.

„Считаме, че в  настоящата ситуация изпълнението на намерението ще доведе до допълнително влошаване на финасовото състояние на дружеството, както и на  финансовото състояние на основния ни доставчик на гориво – мина „Черно море”. Приетата промяна би довела до фалит на дружествата, което ще доведе до повишаване на безработицата и социално напрежение. В проекта на Закона със създаването на Фонда и предвижданите вноски в размер на 5 % от ежемесечните приходи от продажба на електрическа енергия се продължава политиката на рестрикции по отношение на топлофикационните дружество. Считаме още, че внасянето на средства в този фонд би представлявало нерегламентирана директна финансова помощ за държавна компания, за сметка на коректните производители и пряко от крайните потребители”, се казва в декларацията.

Мнението на синдикати и работници е, че стачните действия ще продължат. Сред протестиращите бяха синдикалните лидери Минка Петрова /КТ „Подкрепа” и Георги Вълчев /КНСБ/. С работниците разговаря Стефан Кондузов, изпълнителен директор на дружеството. 

"Топлофикация Сливен" захранва с топлоенергия над 12 хил. домакинства, 10 училища, 25 детски градини, 3 болници за активно лечение и  над 50 учреждения, магазини и офиси на територията на Сливен.

Междувременно стана ясно, че продължава забавянето с изплащане на възнагражденията през последните месеци. Забавянето на заплатите е заради нередовни плащания от страна на НЕК към сливенската топлоцентрала. Около 250 души работят в топлоцентралата в Сливен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама