Гавраилово събра гости от цялата страна за празника „Златна праскова”

18:43, 30 юли 15 25 745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, много деца и гости се включиха днес в четиринадесетото издание на празника „Златна праскова” 2015 г. в  Гавраилово.

Кметът на Сливен Кольо Милев в присъствието на кмета на Гавраилово Димитър Андреев посочи, че всяка година по време на „Златна праскова”, организаторите правят равносметка за това, което са постигнали през годината и чертаят своите бъдещи планове. Милев подчерта, че общинското ръководство, съвместно с  ресорното министерство ще продължи да работи за развитието на добри условия за продуктова реализация в земеделието и община Сливен да покаже видими резултати и през тази година.

В рамките на празника „Златна праскова-2015 г.”, Национална служба за съвети в земеделието-София за четвърта поредна година обяви конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Наградите на победителите връчени от министъра на земеделието и храните, кмета на община Сливен инж. Кольо Милев и от зам.-главния директор на главна дирекция „Съвети в земеделието” Петя Куманова. На I-во място се класира Никола Атанасов Андонов, общ- Сливен, град Сливен, на II-ро  място – Иван Василев Митев от с. Ковачите, община Сливен и на III-то място – Георги Димитров Сотиров от с. Злати войвода, община Сливен.

По време на празника кметовете на Община Сливен и село Гавраилово, откриха възстановения с подкрепата на община Сливен, паметник на загиналите по време на войните гавраиловци. Той е посветен на загиналите герои от Балканската война, Междусъюзническата война, Съпротивата и Втората световна война. На всяка една от страните му са поставени паметни плочи с имената на загиналите по време на различните войни, като сред тях са и имената на загиналите в битката за Каймакчалан.

На празника беше организиран семинар по актуални въпроси свързани с отглеждане на праскови и тяхното подпомагане, а жителите и гостите на селото можеха да се насладят на богатата фолклорна и музикална програма, на много състезания и конкурси, както и на много изложби свързани с празничния плод.

И тази година, атракция за гостите на Гавраилово бяха конкурсите мис и мини мистър  „Прасковки”, състезания за рисуване на асфалт, конкурс за детско музикално и танцово изкуство, най-бързо ядене на праскови, най-добра прасковена ракия, правене на компот от праскови и други.

„Златна праскова” се организира от Община Сливен, кметство с. Гавраилово, читалище „Слънце-1928” с. Гавраилово, Институт по овощарство-Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието. „Златна праскова” се проведe под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която беше и специален гост на събитието.

Сред официалните гости на събитието бяха още заместник-председателят на Общински съвет – Сливен д-р Ганка Василева и общински съветници, заместник-областният управител Камен Костов, секретарят на областна администрация Сливен Кирил Аврамов, заместник-кметът Иван Петров, директора на Областна дирекция на МВР комисар Чавдар Божурски, преподаватели от Института по овощарство – Пловдив и представители на Националната служба за съвети в земеделието.

Кметът Кольо Милев и министърът на земеделието и храните посетиха и Консервния комбинат „Фрукто” – Сливен, където в присъствието на изпълнителния и оперативния директор на комбината Димитър Алексиев и Тихомир Кокенски откриха линия за преработка на праскови.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама