Нов прочит на „Сливи за смет” в Сливен, раздават безплатна книга за килограм отпадъци

17:27, 27 авг 15 / Любопитно 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатна книга срещу килограм отпадъци раздават тази събота в центъра на Сливен. Инициативата е на председателя на Обществения съвет на „Фондация за развитие на регион Сливен” Стефан Радев.

Кампанията носи името „Изчисти/прочети“ и в рамките й всеки, който събере минимум един килограм пластмасови отпадъци (бутилки от газирани напитки, кутии, опаковки и т.н.) или хартия, ще получи нова книга по избор. За целта на 29 август (събота) от 10 часа, на ул. „Цар Освободител” 17 (до кино „Българка”) ще бъде отворена специална шатра, в която Радев и други представители на Фондацията ще очакват сливналии.

Организаторите споделят, че не гонят комерсиална цел, а искат да покажат как сами можем да обединим усилията си, за да живеем по-добре. Стефан Радев е осигурил в поредица от срещи набирането на фонда от нови книги. Шатрата на кампанията „Изчисти/прочети“ ще стои в центъра на Сливен през целия ден или до изчерпване на количествата. В случай, че останат нераздадени книги – те ще бъдат дарени на местни библиотеки.

Инициативата се бори срещу два проблема – замърсената градска среда и все по-малко четящите българи.

Според изследвания, повече от половината българи в момента не четат нито една книга. Данни от последните години говорят, че 70% от пълнолетните българи не купуват нито една книга годишно.

Международно проучване преди време показа, че 51% от младежите на 18 години в България не са прочели нито една книга през целия си живот до момента.

Стряскащите данни надхвърлят етническите рамки и социалния статус. Въпреки това, високите цени на книгите и липсата на добър избор извън столицата са сред причините все по-малко нашенци да четат. Стефан Радев и екипът на Фондацията се надяват да мотивират съгражданите си да променят негативната статистика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама