Поставиха паметна плоча на художника Русчо Симеонов в подножието на Сините камъни

16:23, 09 сеп 15 / Любопитно 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметна плоча на художника Русчо Симеонов бе открита в подножието на Сините камъни. На събитието присъстваха дъщерята на художника Дора Русчева, внучката му Албена, близки негови приятели и почитатели на творчеството му.

„В памет на художника Русчо Симеонов /1900 – 1991/, посветил творчеството си на Сините камъни, които претвори в стотици картини с много любов и умение” – пише на паметния знак, изграден в подножието на Сините камъни - до чешмата на долната лифтена станция, дарение от скулптора Николай Султанов.

За художника в сп. „Изкуство” изкуствоведът Кирил Кръстев казва: „Можем да кажем, че неговия живописен маниер е един своеобразен декоративно – поетически импресионизъм. За да има читателя представа за него трябва да се направи един мислен паралел от стиловите похвати на Сирак Скитник, Иван Милев, на Никола Петров, Христо Йончев – Крискарец, от части на Ван Гог в една по-лека редакция”. 

Сливнският художник Русчо Симеонов е роден на 22 юни 1900г. Дълги години е работил като художник в „Кинефикация”. Живота и творчеството му са свързани със Сливен. Неповторим майстор на четката в отразяването на” Сините камъни” той изминава труден път на творческо съзряване и получаване на признание. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама