Такса „битови отпадъци” в Сливен няма да бъде увеличена през 2016 г.

11:20, 08 дек 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Такса „битови отпадъци” за граждани и фирми няма да бъде увеличавана през следващата 2016 г. Това съобщи зам.-кметът по „Икономическа политика и финанси” Румен Иванов, информираха от Община Сливен. Стойностите на такса „битови отпадъци” за граждани и фирми ще остане - 0,9 промила за жилищни имоти и 1,2 промила за нежилищни имоти.

„Преразгледахме решението си, защото смятаме, че за извършването на едно справедливо разпределяне на данъчната тежест, на базата на количествен критерий, е необходимо време, с което сега не разполагаме. Нужна е по-мащабна реформа и ние ще я осъществим догодина, за да бъде съобразена и с новите промени в закона. Засега ще наблегнем на засилване на контрола от страна на общината по извършването на дейностите за сметопочистване и сметоизвозване”, каза още той.

Румен Иванов отправи призив към гражданите да бъдат изрядни платци, защото когато всички изпълняват съвестно задълженията си, резултатите ще са в полза на града и неговото развитие.

По думите му, тежкото финансово състояние на Община Сливен е резултат от няколкогодишно неправилно управление и само предприемането на бързи и крути мерки на този етап биха могли да доведат до подобряване на положението.

Предложението, внесено в Общинския съвет, е за повишаване на данък „сгради” от 1,9 на 3,2 промила, а този за МПС – с 15 на сто.

„Това не е необоснована стъпка. Тя е жизненоважна. Ако това беше правено в предишни години регулярно - да се вдига данъчната тежест с малки проценти през определен период от време, нещата нямаше да изглеждат по този начин в момента. Ако сега не предприемем повишаване на данъчната тежест, след 2-3 години катастрофата ще е голяма. Нашите действия сега са продиктувани от желанието ни да спрем потъването на общината още повече”, заяви Румен Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама