Откриват две нови текстилни фабрики в Твърдица

15:38, 18 яну 16 25 1460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След трите си предприятия в Твърдица, Велико Търново и град Ларго във Флорида, текстилната компания "Аглика" скоро ще има две нови фабрики. Те ща са в сливенския град Твърдица и първата ще е за спално бельо, а втората - за изделия от полар. Общата инвестиция в терени, сгради и машини е около 8 млн. лв., а в производството ще бъдат наети нови 170 души към сегашните над 400, съобщава „Капитал”.

Семейната компания пораства като доставчик на IKEA. През годините създава свои разработки, защитени с патент, и доставя кърпи и халати за брандове като Armani.

Почти готовата фабрика

Компанията вече е изградила нова фабрика в Твърдица, която ще заработи официално този февруари. За покупката на терена, строителството и оборудването са инвестирани около 4 млн. лева, уточни за "Капитал Daily" инж. Петко Петков, собственик и управител на фирмата.

"Аглика" е наследник на бившия завод "Петко Владов" в Твърдица, производител на текстил от 1968 г. През 1996 г. предприятието е приватизирано от тогавашния директор Петко Петков. През 2012 г. семейният бизнес се разширява с нова фабрика - "Аглика трейд" във Велико Търново.

Новият завод в Твърдица е разположен на 5200 кв.м площ, използва нова технология за производство и дигитален печат на спално бельо с нула процента свиваемост и ще осигури 70 нови работни места. Капацитетът е 30 000 кв.м на ден, обясни Елица Петкова, маркетинг директор на компанията.

Втората инвестиция

През 2015 г. "Аглика" прави втора инвестиция, като закупува терена и сградата на бившия дървообработващ завод "Победа" в Твърдица, фалирал след промените през 1989 г. За покупката, реконструкцията и оборудването са вложени около 4 млн. лв. Новата фабрика ще заработи след 3-4 месеца и заетите в нея ще са около 100. В момента в двете фабрики на "Аглика" заетите са 406, уточни инж. Петков.

"Амбициите ни са в новото предприятие да произвеждаме изделия от високотехнологични платове и материи. Става дума за употребата на полар и корал в комбинация с платове, които предпазват от вятър, вода и други нежелани температурни влияния. За целта сме назначили специалист от Италия, който има дългогодишен стаж като директор във фабриките на "Бенетон" и "Чемпиън" за производство на изделия от полар. Той е технолог със сериозен опит и разчитаме да внедри новата технология за т.нар. ламинирани платове и да обучи нашите инженери", обясни плановете за новата фабрика маркетинг директорът Елица Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама