Подлагат на гласуване бюджета на Сливенска община

17:12, 27 яну 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Планираните приходи в проекта за бюджет на Сливенска община за 2016 година са 96 902 466 млн. лв. и за малкото време искаме да го приближим към реалността”, обяви кметът Стефан Радев по повод предстоящото приемане на финансовия документ на общинската сесия в четвъртък.

С проектобюджетa се цели да бъдат оптимизирани разходите на Община Сливен. Целта е да се осигури финансова стабилност и средства за европейските програми, за намаляване и разплащане на общинските задължения, коментира Георги Стоянова, председател на постоянната Комисия по финанси, бюджет и икономическо развитие в местния парламет и общински съветник от ГЕРБ – Сливен.

Той поясни, че приходите за местни дейности са в размер на 50 147 078 лв, а приходите за държавни дейности са в размер на 46 млн. лева.

Разходите са в размер на 96 902 466 лв. В сравнение с плана за 2015 г. те намаляват с 1,3 на сто. За образование са предвидени 37 973 790 лв, като увеличението е с 8 на сто, повече средства са предвидени и за здравеопазване - 4 785 313 лева, като увеличението е с 15,1 на сто.

Георги Стоянова добави, че бюджетът на Община Сливен е добре балансиран. Той гарантира функциите в системата на общината да продължават и следващата година. Това е единственият възможен вариант за бюджет, като се има предвид оставеното наследство на общината.

От групата на общинските съветници на ГЕРБ – Сливен обявиха, че ще подкрепят проектобюджета за 2016 година на утрешната сесия. Те ще подкрепят и годишната програма за разпореждане с имоти общинска собственост в периода 2016 – 2020 година, съответно и актуализация на годишната програма за управление на общинското имущество и разпределение на общинските жилища.

 Идеята е да се намери най – добрият вариант за ползването и стопанисването на общинските жилища, тъй като много от тях са заети. Голяма част от ползвателите или са в чужбина или ги владеят с отпаднало правно основание. Много от тях не плащат наеми и други консумативи и оставят жилищата в тежко състояние, а общината трябва да влага допълнително средства за тяхното възстановяване, каза председателят на общински съвет Сливен Димитър Митев. Поради тази причина идеята е да се създаде комисия , която в рамките на няколко месеца да направи проверки на тези жилища и да бъдат предприети мерки за прекратяване на договорите, на тези които не отговарят на изискванията. Така жилищата ще могат да бъдат освободени и те  или да бъдат прехвърлени за продажба или да бъдат отдадени на хора, които имат реални нужди.

В предварителния дневен ред на сесията на ОбС – Сливен са обявени 35 точки, а още три ще бъдат разгледани допълнително.

Зам.-предсдателят на ОбС Сливен Кирчо Димитров обяви, че групата на  Реформаторския блок ще гласува „за” Бюджет 2016.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама