Затвориха сливенска детска градина заради салмонела

16:50, 08 фев 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
248 деца и персонал от ЦДГ "Божур" и нейния филиал в Сливен преминават през нови изследвания за салмонела от края на миналата седмица. Двете детски градини останаха затворени днес, защото се очакват резултатите.

"Целта е да не бъдат допуснати носители на бактерията. Още повече, че бе извършена и нова, цялостна дезинфекция в сградите на двете заведения", обяви пред Труд  зам.-кметът Пепа Чиликова. Дезинфекция е извършена на всичко - от подовите настилки, кухнята до играчките на децата.

Родители недоволстваха и се оплакаха в общината от временното затваряне на "Божур" и филиала й, тъй като е в работен ден и няма кой да се грижи за децата им.

От администрацията поясниха, че това е единственият начин да бъде прекратена опасността от пренасяне на бактерията. Хранителният взрив избухна в края на ноември-началото на декември м.г. През различно време в инфекциозното отделение на областната болница постъпиха 4 деца със салмонелоза, а 29 техни връстници и служители на персонала бяха носители на салмонела.

"Това не са болни хора, но те са източници на инфекцията" - коментираха специалисти. И болните, и носителите са били спрени от забавачниците. Изследвания са били извършени на малчуганите от групите, в които са били тези деца.

Взетите още в края на м.г. проби са били отрицателни, а доставяните продукти - със сертификати. "Източникът на салмонелата не бе установен. Но за да изключим всякакви възможни опасения, през следващите 2 седмици от Агенцията по безопасност на храните ще проверяват ежедневно и суровите храни, които се внасят", допълни зам.-кметът Чиликова. В двете градини ще бъдат допуснати само деца и служители, чиито изследвания са с отрицателни резултати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама