Отчитат по-висока събираемост на данъците в Сливенска община

18:26, 12 фев 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дирекция „Местни приходи“ в Сливен отчита събираемост  с над 100 хил. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Това обяви Румен Иванов, зам.-кмет по финансите.

Според статистиката за първите 40 дни от годината събраните данъчни приходи са в размер 983 763,00 лева, срещу същия период на 2015 година, когато са събрани 884 182,00 лв.

Зам.-кметът благодари на съвестните данъкоплатци, които вече са погасили задълженията си към общината. Иванов сподели, че вдигнатите налози не са повлияли на събираемостта, дори се отчита повече внесени данъци.

Фирмите с неизплатени изискуеми задължения по ЗМДТ над 5 хил. лева  от 2011 до 2015 година са 131,  С общ  размер на дълговете им е 2 млн. 158 хил. 342 лева. Най-голямото задължение е в размер на  283 226 лева. Задълженията са за данък върху недвижими имоти, такси битови отпадъци, данък МПС и туристически данък, като преобладаваща част са с образувани изпълнителни дела  за принудително събиране.

От тази година за извършване на технически преглед на превозните средства е необходимо да има постоянен стикер на квитанцията за платен годишен данък върху превозното средство. Стикер няма да се поставя и ако превозното средство е със стар регистрационен номер в информационната система на Дирекция „Местни приходи“.

Румен Иванов посочи, че  от началото на годината лицата не могат да избират кои задължения да заплащат с промените в ДОПК, като погасяването се извършва по реда на възникване.

Бюджетът на Сливенска община за 2016 година  е близо 97 мил. лева, като очакваните приходи от местни дейности са в размер на 50 млн. лева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама