Обвиниха общините в Сливенско за събиране на нерегламентирани такси

08:21, 27 апр 16 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурите от Апелативен район - Бургас са внесли в Съда 16 протеста срещу Общински наредби за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, който се отнасят до така наречените „разрешения за разкопаване".

Общо 16 протеста срещу Общински наредби за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, които се отнасят до т.нар. "разрешения за разкопаване" са внесли в компетентните съдилища прокурорите от Апелативен район - Бургас.

В него попадат oбщините Сливен, Котел, Твърдица, Нова Загора.

В списъка са и Бургас, Айтос, Карнобат, Руен, Сунгурларе, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Несебър, Поморие, Ямбол, Тунджа, Болярово, Стралджа, Елхово, Тополовград и Камено.

Всички общински наредби бяха надлежно проверени за допуснати нередности от съответните компетентни прокуратури. Проверката е проведена по указание от Върховната административна прокуратура.

След извършените проверки нарушения не са били открити в Руен, Малко Търново, Приморско, Ямбол, Тунджа, Елхово, Болярово и Твърдица.

Резултатите от проверката показват, че нерегламентирани такси се събират в 15 общини от Апелативния район. Срещу издадените общински Наредби в компетентните Административни съдилища са внесени общо 16 протеста. Протестирани са Наредбите в общините: Бургас, Несебър, Созопол, Камено, Средец, Поморие, Айтос, Карнобат, Сунгурларе, Царево, Стралджа, Тополовград, Сливен, Котел и Нова Загора - два протеста.

Протестираните наредби регламентират отделно от разрешителното за строеж и разрешение за разкопаване със съответната дължима такса, което е неправомерно. Чрез внесените в съдилищата протести се цели отмяна на текстовете в наредбите, които определят тази такса, обясняват от държавното обвинение. Тя се събира с разрешителното за строеж и е незаконосъобразно да се заплаща отделно и по същество повторно.

В случай, че протестите на прокуратурата бъдат уважени и съответните наредби бъдат изменени, то финансовата тежест за гражданите и юридическите лица ще бъде съществено намалена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама