Пожарен автомобил от директора на ГДПБЗН получиха доброволци от Стара река (снимки)

15:09, 27 апр 16 25 649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доброволното формирование „Железни врата” от сливенското село Стара река  получи безвъзмездно специализиран пожарен автомобил.  Инициативата е на Главна дирекция „ПБЗН” към МВР.

На церемония днес ключовете на специализирания автомобил бяха предадени лично от главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН,  на кмета на Община Сливен Стефан Радев.

Главен комисар Николов отбеляза, че Главната дирекция „ПБЗН” работи активно в изпълнение на националната стратегия, която има за задача да възстанови доброволчеството, като крайната цел е създаване на система, която да е способна да съдейства на населението и да защити техните живот, здраве и имущество от бедствия. Нашата цел, подчерта Николов, е да подпомогнем, до колкото това е възможно, доброволните формирования с техника, подготовка на състава и обучение. Последните години пожарните служби в страната са преоборудвани  изцяло с нова модерна техника и тази която е все още годна за полазване е предназначена за общините. До момента 39 автомобила са дадени за ползване в страната, уточни Николов. В 174 общини има създадени доброволни отряди, общата членска маса е  2471 доброволци.  Задачите на доброволците са свързани с превантивни дейности, там където служителите не могат да бъдат ежедневно.  В заключение главен комисар Николов благодари на кмета на община Сливен и на областния управител за усилията, които полагат за осъществяване на добрата координация между институциите.

Досега автомобилът е бил част от автомобилния парк и на дежурство към Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в град Сливен.

Доброволното формирование „Железни врата” е първото в община Сливен. То е регистрирано през 2014 година по Закона за защита при бедствия с цел предотвратяване или овладяване на бедствени ситуации. В състава му влизат 11 доброволци от селата Стара река и Бяла, които са преминали необходимото обучение. Пожарният автомобил е изключително ценна придобивка за доброволците и за района на село Стара река, каза кметът на община Сливен Стефан Радев. Това ще позволи една по-бърза и навременна намеса при възникване на пожари и други бедствени ситуации, тъй като районът е планински и отдалечен от областния център.

На церемонията присъстваха областният управител на Сливен Татяна Петкова, служители на РДПБЗН-Сливен, представители на общинската администрация. В двора на пожарната служба в Сливен пред гости и служители част от доброволците демонстрираха уменията си при гасене на пожар.

Кметът Стефан Радев благодари за указаната подкрепа и изрази воля за създаване  на други доброволни формирования на територията на общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама