Областна администрация Сливен е сред най-добрите по рейтинг на активната прозрачност

08:38, 29 апр 16 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Резултатите от проучването на Интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт „Рейтинг на активната прозрачност ‘2016“ и актуализирана Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините показват, че въз основа на индикаторите за изпълнението на задълженията за активно публикуване на информация Областна администрация Сливен е сред първенците по рейтинг сред областните администрации. Тя заема пето място с 81,4 точки от възможни 143,5. По отношение на отговорите на заявления за достъп до информация, администрацията е отговорила на 100% и в нормативно определения срок.

Нивото на прозрачност тази година е оценявано с точки по 118 индикатора (126 за общините).

Проучването през 2016 е в рамките на проект „Увеличаване капацитета на неправителствените организации при търсене на обществена информация“, финансиран по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

В периода 10 март – 23 април 2016 г. Програма Достъп до Информация /ПДИ/ прегледа и оцени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на властта.

Целта на проучването, което ПДИ провежда от 2010 г. насам, е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама