Великденско послание от Сливенския митрополит Иоаникий (аудио)

00:04, 01 май 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина и прославете Христа, Възкръснал от мъртвите.”

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 И тази година в светия град Йерусалим засия благодатният огън, който убедително доказва и явно свидетелствува за неизследимото и преславно Христово Възкресение.

И тази година Божията милост ни удостои да празнуваме с празнуващите, да тържествуваме с тържествуващите, да се радваме с радващите се, да се поздравим с победния поздрав: Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

"Свещените лъчи засияли с Христовата светлина, - казва свети Йоан Златоуст, - дългата и тъмна нощ е изчезнала... Всичко е изпълнено с неизчерпаемата светлина... Великият Христос се яви по-светъл от слънцето. Настъпва дългият, вечен и неугасващ за нас, вярващите, светъл ден - тайнствената Пасха - ... вечно живият паметник... Да се възрадват необятните небеса... да празнува и земята, умита чрез Божествената кръв; да празнува всяка човешка душа, възродена от Възкресението."

Изминаха много векове от Христовото Възкресение, но този празник винаги остава празник на празниците, защото е божествен, тържество на тържествата, защото е преславен, победа на победите, защото е всесилен.

Господ Иисус Христос е нашият Изкупител и Спасител. Той бе разпнат от състрадание към човека. Той умря от любов към човека, но възкръсна, за да спаси човека от тлението и смъртта.

"Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие; ала по завист от дявола влезе в тоя свят смъртта." /Премъдр. Соломонова 2:23,24/ Затова победата над смъртта е най-великата победа, най-превъзходното тържество и най-преславното чудо. Този ден е велик, защото поражда възхищение и преклонение. Този празник "е свет пред нашия Господ. Не тъжете, защото радостта пред Господа е подкрепа за вас." /Неемия 8:10/ Днес е празник на радостта, защото чрез кръста дойде радост за целия свят. Днес е празник на победата, понеже Христос Бог ни преведе от смърт към живот и от земята към небето. /Канон 1 Ирмос/ Днес празнуваме нова Света Пасха: Пасха тайнствена: Пасха всепочитана: Пасха велика: Пасха на верните: Пасха, която ни отваря райските двери: Пасха, коя¬то освещава верните. /Пасхална стихира/

На този ден православните храмове са най-осветлени, затова блестят. Песнопенията - най-възторжени, затова ликуваме. Богослужението - най-величествено, затова се възхищаваме.

Откъде идват тази радост и тържественост. Това великолепие и славословие?

Първият поздрав на Възкръсналия Господ Иисус Христос към светите мироносици е: Радвайте се! /Мт. 28:9/

Радвайте се искрено, живейте праведно, вършете добри дела, простете всичко заради Възкресението и тогава няма да отивате в събранието на нечестивци, няма да стоите в пътя на грешници и няма да седите в сборището на развратители. /Псл. 1:1/

Достойно ще празнуват всички, които чрез изповед, покаяние и свето Причастие са очистили душите и сърцата си, които обичат Православната Църква и пазят православната си вяра, които възпитават децата си в Божия Закон, за да бъдат утре добри християни, достойни патриоти и честни граждани на нашето Отечество - Република България.

Ако не опазим морала днес, утре ще бъде късно. Ако не предотвратим противоречията в обществото сега, след това ще бъде невъзможно. Ако не искаме да има раздори, трябва да разпалим християнската си любов.

Ако не престанем да клеветим, няма да има мир и спокойствие. Трудно е да бъдеш светлина, но е богоугодно. Лесно е да бъдеш тъмнина, но е гибелно.

"Дарувай ни, Христе, напълно да се приобщим с Тебе в незалязващата светлина на Твоето царство". /Девета песен на канона/

Сърдечно поздравявам всички свещенослужители, които обичат Господните двори, благоговейно служат пред светия олтар и съвестно вършат пастирските си задължения. Тези, които ревностно проповядват Словото Божие и чисти пристъпват пред светата Трапеза. Тези, които редовно се изповядват и смирено призовават своите пасоми към покаяние и изповед.

Поздравявам монасите и монахините, които помнят и спазват монашеските си обети и смирено се молят за всички християни.

Приветствам и всички служители при светата Сливенска Митрополия, църковнослужители и православни християни и моля Възкръсналия от мъртвите Иисус Христос да ни даде сили за духовно и морално оцеляване, за душевно и телесно здраве.

Нека Той - Победителят на смъртта и Дарителят на живота, да сподоби всички нас с чисти сърца да Го славим. Амин!!!

 ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

 + Сливенски Митрополит Иоаникий

 Пасха Христова 2016 г.

гр. Сливен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама