Министър Рашидов е патрон на Националния фестивал на детската книга в Сливен

15:46, 04 май 16 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
XVIII Национален фестивал на детската книга ще се проведе в Сливен от 9 до 11 май. Проявата се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга”, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. и привлича все повече участници от страната и чужбина.

Фестивалът е единствения форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник ще премине под патронажа на Вежди Рашидов - министър на културата и Десислава Танева - министър на земеделието и храните. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на Община Сливен – Стефан Радев, обяви днес пред журналисти директорът на библиотеката Росица Петрова-Василева.

Тя припомни, че вече 18 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпрстранителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече повече от 10 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: срещи с детски автори и премиери на най-новите книги на Ангелина Жекова, Диляна Крусева, Румен Иванчев, Павлина Павлова, Юлия Спиридонова – Юлка, Цанко Лалев и Любомир Русанов, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Петя Кокудева; Представяне на интересни издателски проекти на издателствата „Хермес“ и „Дамян Яков“; Национален пленер за детска рисунка на тема „Приключение в огледалния свят”; връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Тайната на един продавач на мечти”, Националния пленер за детска рисунка „Приключение в огледалния свят“ и V-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; кръгла маса с международно участие по проблемите на детската книга; художествени изложби; базар на книги; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.   

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите“ полета в изследванията на съвременната детска литература. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели от страната и чужбина, посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. И тази година важен момент в програмата на фестивала е провеждането на 9 и 10 май кръгла маса с международно участие на тема: „Националните детски литератури в глобалния свят”.

Целта на форума е да се проследи състоянието на превода на произведения на отделни национални детски литератури в други страни, да се анализират  факторите, които влияят на превода и разпространението им в чужди литературни пространства, издателските политики за преводна детска литература, начините за насърчаване на трансгранична циркулация и разпространение на литературни произведения чрез традиционни и цифрови канали. Ще бъдат представени 15 доклада, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език.

В програмата на фестивала са включени и няколко изложби. В галерия „Димитър Добрович“ /бул. „Цар Освободител“ 13/, ще бъдат експонирани три изложби: Изложба - илюстрации на художника Костадин Костадинов – носител на Националната награда „К.Константинов“ в категория „Илюстратор“ за 2015г.; Изложба – илюстрации  „Върхове“ на художника Петър Станимиров;  Изложба – илюстрации на художника Борис Стоилов към кн. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери /изданието е реализирано по превода от френски език на именития наш съгражданин, писателя Константин Константинов/. В зала „Май“ по традиция ще бъде уредена изложба „Театрални кукли на любими литературни герои“ на отличените участници в едноименния конкурс. Изложба с рисунки на отличените участници в Националния пленер „Приключение в огледалния свят“ ще бъде представена във фоайето на ДТ “Ст.Киров“.

И тази година на площада пред сградата на общината ще бъде организиран базар на книги, на който най-новата си продукция за деца ще предлагат с големи отстъпки издателствата “Фют“, „Дамян Яков“, „ПАН“, “Жанет 45“, „БГ книга“, „Атеа“, „Унискорп“, Кръгозор“, „Хермес“ и др.

За празничното настроение ще допринесат и концертите като още на  откриването на фестивала на 9 май от 10:00ч., в ДТ “Стефан Киров“, публиката ще може да се наслади на изпълненията на талантливите малки певци Иван Стоянов - българското лице на Детската евровизия, 2015 и Станислав Илиев – малката сливенска звезда в шоуто „България търси талант“ - 2016, на танцьорите от танцова формация „Вълшебни ритми“ - Бургас, от акробалет „Тиара“, от балет „Барби“, на изпълненията на вокалната формация“Морски песъчинки“-Бургас и вокална група „Славейче“.

Няколко са концертите и на откритата сцена, която ще бъде изградена пред община Сливен до базара за книги. На нея в трите дни ще бъдат организирани концерти с участието на малки певци и танцьори и забавни игри с награди. На 9 май, от 17:30ч., на откритата сцена ще се проведе голям концерт под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни“ с участието на вокални и танцови формации от сливенските целодневни детски градини „Мак“, „Синчец“ и „Звездица“, на акробалет“Тиара“ и балет „Барби“, на вокална формация „Фортисимо“ - гр.Бургас, на духов оркестър към НУМСИ “Проф.П.Владигеров“, както и малките певци от клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм“ – Славея Цанева и Иван Едрев. В концерта ще вземат участие и децата от спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“-Сливен. Концертът ще завърши с пъстра фолклорна плетеница с участието на танцовите състави „Българче“ при II ОУ“Хр.Ботев“, Детелина“ – при XII ОУ“Елисавета Багряна“ и фоклорен състав при XI СОУ“Константин Константинов“.

На открита сцена ще бъдат представени и куклено-марионетното шоу „Цирк”  –  на Театрална къща „Хора и кукли” /10 май, 11:00ч./ и „Котаракът в чизми“ на Театрална къща „Мариета и Марионета“ /11 май, 10,00ч./.

Програмата включва и тържествен концерт-спектакъл, на 10 май, в ДТ “Ст.Киров“, със специалното участие на актьорите Милица Гладнишка и Ненчо Балабанов и млади актьори и певци от Бургас, Сливен, Пловдив и Айтос. На концерта ще бъде връчена Националната награда „Константин Константинов“ в четири катевгории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

В карнавала, който по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, 10 май, се очаква да се включат над 350 деца от Сливен и страната и  мажоретни състави от СОУ „Екзарх Антим I”– гр.Казанлък и XII ОУ “Елисавета Багряна“. Дефилето по традиция ще се води от малките музиканти от оркестър „Карандила джуниър“

Фестивалът ще бъде закрит на 11 май, в голямата зала на ДТ “Стефан Киров“, с концерт на Вокална формация от детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас, детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен, клуб по спортни танци „Туида“ - Сливен.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и подаръчета.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен ще срещнат деца и възрастни с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама