Стоян Марков: Ново начало за бизнеса с Наредбата за насърчаване на инвестициите

17:26, 27 май 16 25 810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С подготвената Наредба за насърчаване на инвестициите поставяме едно ново начало в община Сливен, с което желаем да облекчим бъдещите инвеститори в нашия град и да предприемем мерки, с които да ги насърчим да инвестират. Това заяви заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков, който представи нормативния  документ.

Oсновните цели, които се поставят с Наредбата, са повишаване конкурентоспособността на икономиката на Община Сливен, подобряване на инвестиционния климат, както и създаване на нови, високопроизводителни и висококвалифицирани работни места. Марков обясни, че инвестициите се определят като клас „В“ с  oбщинско значение, въз основа на критериите за размер на инвестициите и заетостта. Проектите с общинско значение се насърчават като инвестиции клас „В“, когато се реализират в административните граници на общината и отговарят на условията на тази Наредба. Те могат да се изпълняват във всички сектори на икономиката, с изключение на посочените в Закона за насърчаване на инвестиците, и да бъдат на територията на община Сливен. Предвижданият размер на инвестицията трябва да бъде не по-малко от 1 000 000  лв. Следващото условие е създаване на заетост по смисъла на Закона, която да е пряко свързана с осъществяването на инвестиционния проект от инвеститора. Инвестиционният проект трябва да води до нетно увеличение на броя на служителите в съответното предприятие или организация.  Създадената заетост трябва да се поддържа за минимален период от 5 години в случай на голямо предприятие и за минимален период от 3 години в случай на малки и средни предприятия. Заложено е минималният брой на заетите лица да бъде минимум 20 души.

Като мерки за насърчаване на инвестициите, Община Сливен предлага съкратени срокове за административно обслужване, индивидуално обслужване и придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти - частна общинска собственост, по реда предвиден в Закона. Другите улеснения са свързани с издаването на самия сертификат за инвестиция Клас „В“ по подаване на документите, които могат да бъдат подавани на хартиен или електронен носител. Ако са на чужд език, трябва да бъдат преведени на български. След като кметът одобри комплекта от документи, които са подадени от инвеститора,  Общинския съвет също гласува "за" разрешение за издаване на сетификат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама