Нови инвестиции и глад за квалифицирани кадри бележат икономиката на регион Сливен

15:57, 08 юни 16 25 1301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По данни на Националния статистически институт делът на произведената продукция в индустриалния сектор на сливенския регион е над 50% и по този показател индустрията доминира над сектора на услугите и аграрния сектор, пише „Капитал”.

Традиционно най-добре представени в региона са текстилната и хранителната промишленост. Италианският предприемач Едоардо Миролио, собственик на текстилни предприятия, хотел и винарска изба в областта, презентира предимствата на Сливенска област пред други чуждестранни инвеститори. По негова препоръка в града инвестира един от най-големите търговци на вълна в света - австралийската Lempriere Wool. Текстилните предприятия на "Е. Миролио" ще бъдат най-големите клиенти в България на австралийската компания. Тя вложи 10 млн. евро в ново предприятие за преработка на вълна в град Сливен. Новата фабрика ще започне официално работа през месец юни. Предприятието е напълно изградено и оборудвано и в момента работи в тестов режим. Назначени на работа са 85 души, като намеренията на инвеститора са общият брой на заетите в сливенската фабрика да достигне 160.

Фабриката на "Декотекс" за производство на известните в миналото "сливенски килими" днес е придобита и се управлява от белгийския инвеститор "Рожее Ванден Берхе", който инвестира над 10 млн. евро в обновяване и оборудване на предприятието за килими в Сливен. В резултат днес то е модерен производител с клиенти от цял свят.

"На наша територия се намира и утвърдената компания за производство на висококачествени хавлиени изделия, известна не само в България, но и в Европа и САЩ, "Аглика". Тя разполага с четири производствени бази, включително в град Твърдица", казва областният управител на Сливен Татяна Петкова. Убедена съм, че предприемаческият дух на нашите предшественици, създали първата в България фабрика през 1834 г., е жив и през следващите години ще станем свидетели на неговото възраждане, допълва тя. Сред големите работодатели в региона е и "Язаки България", която осигури около 2000 работни места в Сливен през последните години. Малко известно е, че по събираното и преработено мляко Сливенска област заема челно място в класацията на областите в България, като фирма "Тирбул", която работи в Сливен, е един от най-големите производители на млечни продукти в страната. На територията на региона се намира и едно от най-модерните предприятия за производство на фуражи за животни и специализирани продукти HL – TopMix. Сред водещите производители в областта на винопроизводството и високоалкохолните напитки са "Вини" и "Домейн Бойар". В Сливен продължава успешно и развитието на машиностроенето чрез едно от водещите предприятия от този сектор в страната – ЗММ. През последните години машиностроителното предприятие бележи непрекъснат ръст в производството и печалбата си.

Парадоксът - висока безработица и липса на кадриНезависимо от това, че на територията на региона се намират възлови за българската икономика предприятия, по данни на НСИ област Сливен е на едно от последните места по БВП на глава от населението. Докато през 2000 г. БВП на човек от населението е съставлявал 71% от средната стойност за страната през 2013 г., от когато са последните данни на НСИ, неговата относителна стойност съставлява 50% от БВП в България. Това нарежда областта на второ място по най-нисък БВП сред всички в страната. "Идеите какво може да се направи на местно ниво, за да се подобри състоянието на областта, са формулирани в стратегията за развитие на региона", казва областният управител на Сливен. С цел привличане на инвестиции през следващите години стратегията предвижда създаване на индустриални паркове в Сливен и Твърдица, маркетинг на икономическия потенциал на областта, създаване на международни партньорства, създаване на система от стимули за инвеститорите. По отношение на малките и средните предприятия стратегията предвижда стимулиране на иновациите, стимулиране създаването на регионални клъстери и регионални сдружения за производителите, предоставяне на консултантски и информационни услуги. Равнището на нивото на безработицата в регион Сливен през 2015 г. е 17.1 % и независимо от това, че отбелязва спад спрямо предходната 2014 г., тя остава по-висока от средната за страната. Проблемът с високата безработица е най-сериозен в общините Котел и Твърдица. В същото време като основен проблем за разширяване на производството си всички големи предприятия в Сливен определят липсата на квалифицирана работна ръка. Проблемът е особено сериозен за "ЗММ Сливен", "Рожее Ванден Берхе БГ", текстилната фабрика "Е. Миролио", новото предприятие на австралийския инвеститор Lempriere Wool.

Подобряване на инфраструктурата"Големите инфраструктурни проекти, които предстои да реализираме, са свързани най-вече с транспортната инфраструктура", казва областният управител на Сливен. В ход е проектирането и изпълнението на дейности по реконструкцията на засегнатия от свлачище път Сливен - Карандила - Ичера. Възстановяването на движението по тази пътна връзка ще реши няколкогодишен проблем с достъпа до природен парк "Сините камъни". В инвестиционната програма на Агенция "Пътна инфраструктура" е включена и реконструкцията на пътя Раднево - Пет могили - Новоселец, който е важен предвид интензивните трудови пътувания към предприятията от енергийния комплекс "Марица–изток". През март стартираха ремонтните работи на жп гара Сливен. Приемното здание на гарата е строено през 1963 г. и оттогава досега са извършвани само частични ремонти. Ремонтът се осъществява от НКЖИ със средства от държавния бюджет в размер 2.8 млн. лв. Това е най-голямата инвестиция в сграден фонд на НКЖИ през последните години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама