Обсъдиха в Сливен новия Закон за предучилищното и училищно образование

08:21, 16 юни 16 25 621 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерство на образованието и науката и Регионалният инспекторат по образование – Сливен организираха работна среща с областния управител и кметовете на общини за представяне на новия Закон за предучилищното и училищно образование. Законът влиза в сила от 01.08.2016 г.

Участваха областният управител Татяна Петкова, директорът на Дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН Лазар Додев, кметът на община Сливен Стефан Радев, председателят на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания в Общински съвет – Сливен Милена Чолакова, началникът на РИО – Сливен д-р Бисерка Михалева, заместник-кметовете на общините в област Сливен, експерти.

Д-р Михалева представи целта на срещата  – да се изясни какво и как ще се случи след влизане в сила на закона. Представени бяха и резултатите от външното оценяване на учениците след 4-ти и 7-ми клас и от ДЗИ за дванадесетокласниците в областта. С оглед големия процент ученици, чийто майчин език не е българският, бяха разгледани и мерки с цел обхващане, обучение и бъдеща реализация на тези ученици.

Лазар Додев и експерти от РИО – Сливен представиха новия Закон за предучилищното и училищно образование и ангажиментите на общините за изпълнението му и отговориха на конкретните въпроси.

Стана ясно още, че съгласно закона областният управител организира разработването на областна стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците въз основа на анализ на потребностите от подкрепа във всяка община на територията на областта. Стратегията включва и описание на предизвикателствата, стратегическите цели и необходимите дейности в областта на подкрепата. Въз основа на областната стратегия се приема общинска стратегия за личностно развитие на децата и учениците.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама