Снежана Кънева: В Сливенска община нямаме неовладяна ситуация при бедствия

17:24, 22 юни 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Инж.Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи” в Община Сливен за свалчищата, нерегламентираните сметища, плувните басейни през летния сезон и обстановката след пороя преди седмица в интервю за Topnovini.bg 

Г-жо Кънева, в общината има активизация на свлачищата. Какво е тяхното състояние?

След обследвания на „Геозащита“ Варна регистрираните свлачища на територията на общината са 13. Активно е  това в селище Качулка. Последно обследвано е това в района на пътя Бяла – Новачево. Там вече са финализирани предварителните мерки по ограничаване на свлачищния процес, като спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи. Пътното платно е изместено, за да не се затвори изцяло движението към това населено място.

Първите ни реакции бяха изключително адекватни, подали сме необходимата информация. „Геозащита“ е призована, обследването е направено. Процесът се овладява, а и дъждовете допълнително затрудниха обстановката. Ръководството положи максимум усилия, за да овладее процеса, като пътя не бе прекъснат, а се направи обходен,  за да може да се преминава и да се обслужва населено място, въпреки затруднението с еднопосочното движение. Смятам, че до месец всичко ще бъде възстановено и овладяно. С отваряне на схемите в европейската комисия за финансиране, предвид че Община Сливен е класирана в списъка и ще входираме документи за селището Качулка и за други населени места,  има вероятност да бъдем одобрени. Известно е, че общините нямат ресурс да разплащат дейности по укрепване на свлачищата. 

Проблемно е свлачището  по пътя за Ичера. То е на републикански път. По неофициална информация от колегите от Областно пътно управление е известно, че  нещата се движат и каквото зависи от тях е направено  Има изготвен проект и АПИ ще действа според собствените си правила.  

Речните корита на територията на града отново са замърсени и с нерегламентирани сметища?

От отдел „Екология” полагат максимум усилия и прилагат законодателството. Процесът е не само да бъде контролиран, а трябва да се пази.  В тази посока трябва да се работи много повече. Почистихме ги, но отново има голямо количество боклуци и отново се превръщат в сметища.

Ако погледнем колко реки пресичат територията на общината, нямаме критични участъци в регулация, които да са заплаха от наводнения.

Извън регулация имаме проблем с язовирната зона на Жребчево, имаме разрушени диги, сериозна ерозия, за което министерството на земеделието и храните трябва да ни помогне , защото последствията, пораженията и щетите идват на гърба на общината. А не е наша грижа. Така, както се случи с река Асеновска. Контролира се от Басейнова дирекция, а всички поражения по реката идват за сметка на общината.

Смятам, че държавата по действащото законодателство трябва да подпомага кметовете с финансов ресурс, с регулация, която да е в полза на населението, за да може да се намали риска от заплаха на живота и здравето на хората. Виждаме, че в мирно време се дават жертви при бедствия.

Хубаво е, че нашата община като политика е много последователна и целенасочена. Не сме допуснали да не овладеем ситуации. Работим с изключително добър капацитет от дружества, които предоставят своята възможност и понасят забавянето на средствата.

Направихте оглед след пораженията в града и общината от пороя, който се изсипа преди седмица в региона. Какво показва проверката?

Имахме сериозен проблем в Гавраилово със замътване на питейната вода, като селото остана близо денонощие без вода. Предприемаме мерки по деретата, които превеждат водите от Селиминово, в района на помпените станции  да бъдат почистени и да не получи отново да бъдат затлачени и да не допуснем спиране на питейната вода. Взети са проби от РЗИ. Всичко е нормално Възстановено е водоподаването. Към момента няма проблеми.

Няма населено място, което за толкова кратко време да поеме водата след екстремен порой. Така, че като граждани трябва да проявяваме разбиране, че при големи количества няма начин да не се стигне до наводняване, както беше преди седмица. В Сливенско  за два дни падна над 100 л/кв.м. дъжд.  Проблемът е, че пороят се изсипа за кратко време. Той пренесе треви, боклуци, наноси, тиня по уличното платно и по естествен път отива в дъждоприемната шахта. Около  2 800 са изградените шахти на уличната мрежа. Смятахме, че около 30 % от тях са с нарушена функция.

Сега в Сливен усилено се работи по дъждоприемните шахти в критичните места в града. Почистваме и ги възстановяваме, за да им дадем нормалния ход на работа като съоръжения.

Приключихме и планираните и необходими мерки и в селата на територията на общината. Сигналите, които проверихме са в районите на Чинтулово, Малко Чочовени, Гавраилово, Селиминово, Сотиря,  Глушник. Направили сме обход по няколко пъти, защото част от поражения не се забелязват веднага. Това, което видяхме е, че наносите от уличните платна са изчистени, като по предварителни разчети възлизаха на 12 хил. кв. метра площ. Това са наноси, пренесени боклуци, инертни материали, камъни и всичко,  което може да се случи на една улична настилка от естествения наклон. Като рекапитулация за увредена настилка отчитаме 8 хил. кв. метра. Запушени около 7 водостока. Деретата от принесения инертния материал  бяха затлачени и със силно нарушена проводимост. Част от улиците, където няма изградена настилка, са станали непроходими. Ще предприемем  да се работи в района за отводняване

От пороя са пренесени изключително големи камъни, като хората споделиха, че  никога не се е свличало такова количество камъни за запушване на улици с около 15-20 см затрупани камари.

На този етап има издадени разрешителни за ползване на четири от плувните басейни. Толкова ли ще останат за лятото?  

Ежегодната проверка за плувните басейни  преди началото на сезона е изключително  полезна, защото хората, отивайки да отдъхнат в жегите, могат да са спокойни. Качеството на водата е в нормите на допустимото, има спасител със сертификат, има договор за медицинско обслужване. Проверените басейни, които отговарят на изискванията са "Аква парк", "Империя",  "Спорт Палас"  и „Св.Никола” в Сливен.

Предстои да бъдат огледани още три басейна. Два са на територията на Минералните бани, и един в Ичера.  Очаквам да се потвърдят резултатите от качеството на водата и те също ще могат да се ползват от сливналии и гостите на тези места. Проверки се правят от РЗИ, БЧК и полицията.

Освен това, към Напоителни системи е изпратена заповед на областния управител всички канали да бъдат сигнализирани и обезопасени. Всички кметове, където преминават  такива канали и имат язовири,  да са с табели за „Къпането забранено”.