Ученици от ПМГ Сливен с призови места в Национален конкурс

10:30, 28 юни 16 25 1172 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Второ и трето място в Деветия национален исторически конкурс на Фондация „Ценности“ заслужиха възпитаници на ПМГ „Добри Чинтулов“. Аделина Фендрина от 11-ти клас е втора за реферата си „Граници и мостове в градското пространство. Примери из историята на Сливен“, а Даниел Влахов и Йордан Данчев от 10. клас са класирани на трето място за документалния си филм „Мостове и граници между Ямбол и Сливен“, реализиран със съдействието на Канал 6. Научен ръководител и на двете разработки е проф. дин Иван Русев, преподавател в Икономическия университет във Варна и възпитаник на Сливенската гимназия. Тримата възпитаници на ПМГ извоюваха тези призови места в конкуренцията на общо 102 участници в деветото издание на конкурса.

Награждаването на призьорите бе в сградата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец), а наградите бяха връчени от учредителя на фондацията г-жа Антонина Стоянова и от президента (1997 – 2002) Петър Стоянов, както и от членовете на журито.

Деветият национален исторически конкурс на Фондация „Ценности“ бе на тема: „Границите в историята – истории без граници“. В него се допускат до участие ученици от всички видове училища, на възраст от 14 до 19 години. Те могат да представят индивидуални и/или групови разработки. Изследването може да се извърши самостоятелно или с научен ръководител. Жанрът на представената работа може да бъде текстова разработка, филм или интернет страница/ блог.

Оценяването се извършва на два етапа. Всяка конкурсна работа се проверява от двама членове на журито, независимо един от друг. Допуснатите до втори етап разработки се оценяват от всички членове на журито.

Проектът на Фондация „Ценности“ Национален исторически конкурс, обявен за първи път през 1999 г., е инициатива, която дава възможност на ученици от 8. до 12. клас от всички видове училища да извършат самостоятелно историческо изследване. Той е част от европейската мрежа от конкурси по национална история EUSTORY, обединяваща 24 страни. Целта на конкурса е да събуди интереса на младите хора към историята на родния край, да провокира у тях мотивация за изследователска работа. Досега са реализирани 9 успешни издания, в които са участвали над 1500 ученици.

С призовите си класирания Аделина, Даниел и Йордан ще имат шанса да се включат в летния лагер на EUSTORY академията, която това лято ще бъде в столицата на Грузия Тбилиси. Проф. Иван Русев и Таня Еленска бяха отличени с дипломи за научно ръководство. Заради отличното представяне на тримата възпитаници на ПМГ гимназията получи диплом на Министерството на образованието и науката за най-добре представило се училище. Инициатор за участието на учениците от ПМГ в конкурса, както и техен консултант, е учителят по история Таня Еленска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама