На „Златна праскова” министър Танева с призив да се уважава труда на земеделеца

14:14, 28 юли 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър на земеделието и храните Десислава Танева приветства жителите и гостите на Гавраилово и отправи призив да се уважава труда на земеделеца. Тя бе гост в сливенското село, което за 15-ти път домакинства на регионалния празник „Златна праскова”. Министърът обяви, че се отчита ръст във всички категории в земеделското ни производство. Според нея това се дължи на схемите за обвързана подкрепа. "Надявам се, че всичко това ще позволи да отчетем по-високи добиви, земеделците да имат добри доходи, а за всички граждани и потребители - повече българска продукция", каза Танева. Тя отбеляза, че производителите на праскови остават в групата на най-високо подпомогнатите плодове от трайните насаждения. Десислава Танева посочи, че се  очаква по-висок добив на праскови от около 16 процента.

"Всеки празник има своето тържество, своята тържественост, обаяние, красота. Нека този празник да ни обединява, защото българската праскова трябва да бъде ценена, не само от нас, но и от другите страни", каза в своето обръщение Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

"Целта на празника е да обедини веселието, фолклорното наследство и всеотдайния труд на хората", каза кметът на село Гавраилово Димитър Андреев. По думите му,  празникът съхранява културните традиции и обединява съвременните научни постижения и богатото фолклорно наследство. 

Сред официалните гости на откриването на празника "Златна праскова" бяха още кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, заместник-кметът Пепа Чиликова, заместник-областният управител Камен Костов, общински съветници и др.

За пета поредна година Национална служба за съвети в земеделието в рамките на празника "Златна праскова" обяви конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Седем земеделски производители, отглеждащи прасковени насаждения, са заявили желание за участие в конкурса. Днес бяха обявени и наградени победителите в надпреварата. На първо място се нареди Марина Лесева от град Сливен, на второ място бе отличен Георги Хаджийски от село Ковачите, а на трето място - Дичо Мавродиево от село Мечкарево.

Програмата  на празника "Златна праскова" продължи с кръгла маса на тема „Овощарството в България – проблеми и перспективи за развитие”, с участието на Десислава Танева – министър на земеделието и храните, кметът на община Сливен Стефан Радев, зам.-главния директор на Главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория” Петя Куманова, и водещи специалисти от Института по овощарство -  Пловдив. След нея е предвидено посещение на насаждение от праскови, както и демонстрация на селскостопанска техника, прикачен инвентар и капкова система за напояване.

Гостите на „Златна праскова” имат възможността да разгледат няколко фотоизложби, да дегустират вкусно сладко от праскови, което се приготвя в момента, както и да гледат интересните конкурси и състезания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама