Кметът: Ежедневно водим битка за оцеляване

16:45, 25 авг 16 25 748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на публичното обсъждане на Плана за финансово оздравяване на Oбщина Сливен, кметът Стефан Радев заяви, че ако се приемат мерките за финансова дисциплина, след три години за Сливен ще се говори като за една от добре управляваните общини в България.

"Ще се говори като за община, която може да покрива разходите си и която може да планира развитие. Предстои ни да направим реформа във всички сектори на общинското управление, за да търсим по-голяма ефективност, за да търсим ефективност от всеки лев, който плащат гражданите. В крайна сметка трябва да постигнем повече резултати за гражданите на община Сливен". Това заяви кметът на Сливен Стефан Радев днес на публично обсъждане на Плана за финансово оздравяване на община Сливен.

Дискусията се състоя в общинската зала "Май". На нея присъстваха кметове на населени места, общински съветници, синдикални и политически лидери, представители на различни общински и държавни структури и неправителствени организации.

Планът за финансово оздравяване на община Сливен започва с анализ на причините, които са довели общината до тежкото финансово състояние. Винаги в медиите на първо място сред общините по задлъжнялост е община Сливен. „Аз съм убеден, че гражданите на Сливен не заслужават такъв начин на управление, който да ги посочва винаги на последно място в страната. В момента ние вървим след събитията, гасим пожари. Истината е, че оцеляваме. Всеки ден е битка за оцеляване – да не спре осветлението, да не спре сметоизвозването. Искам да излезем от този режим на оцеляване и да мислим за перспективите, които предстоят пред общината и възможностите за нейните граждани", посочи Радев.

По думите на кмета поисканият безлихвен заем в размер на сума, която общината може да обоснове и да изпълни мерките, които са предвидени в плана и подобри финансовото си състояние, е една голяма възможност да не се връща на държавата.

„Заемът, който смятаме да поискаме, за да изпълним това задание, е малко над 17.5 милиона лева. Надявам се след 3 години, след успешното изпълнение на плана, да поискаме да получим, дай боже, съгласието на правителството да не го връщаме. Предназначението на този заем е изцяло да платим натрупаните просрочени задължения на община Сливен за текущи разходи, за заплати, за улично осветление, за сметоизвозване, за функциониране на детски градини, за социалните услуги", каза още кметът на Сливен.

Радев припомни на присъстващите, че преди няколко месеца с емитирането на облигационната емисия беше преструктуриран дългът на общината. „При пласирането й надминахме, включително и моите очаквания, като ефективност и като ползи за общината. Още тогава казах, че това е малко по-леката част от плана в частта за финансовото преструктуриране. Ние често сме говорили за общините с които се сравняваме. Добрите примери на управление на общините в България има едно общо нещо между тях – това е финансовата дисциплина. В община Стара Загора – всяка постъпила фактура се плаща на третия ден, при нас гонят втората година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама