Турски гражданин, пренесъл през границата контрабандна стока, отива на съд

12:33, 26 авг 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският гражданин Хамит Тюркаслан е предаден на съда от Окръжна прокуратура –Ямбол. Той е подсъдим за това, че на 6 май 2016год., около 01,30 ч., през ГКПП-Лесово, обл.Ямбол с товарен автомобил „ДАФ“ с полуремарке към него, без знанието и разрешението на митницата е пренесъл през границата на страната от Р.Турция в Р.България стоки за търговски цели в големи размери: 410 чифта спортни обувки „Nike“ на стойност 8 580 лв.; 880 чифта спортни обувки „New Balance“ на стойност 17 120 лв.; 780 чифта спортни обувки „Adidas“ на стойност 14 368 лв. и 320 чифта спортни обувки „Polo“ на стойност 6 880 лв., всичко  – 2 390 чифта спортни обувки от различни търговски марки, всички на обща стойност 46 948 лв.

Хамит Тюркаслан от гр.Газиантеп, Република Турция по трудово занятие бил шофьор на товарен автомобил. На 05.05.2016 г. в складово - товарна база в гр.Истанбул, Р.Турция, в ремаркето на управлявания от него товарен автомобил били натоварени в негово присъствие различни по вид си стоки с търговски характер, предимно текстилни изделия, сред които и неголямо количество обувки – 104 чифта, за митническия контрол на които получил от изпращачите на същите съответно необходимите за тяхното деклариране пред митническите власти и проверка документи. Наред и сред отразените в документите за превоз стоки, в управляваната от подсъдимия товарна композиция, в негово присъствие и с негово знание били натоварени и 2 390 чифта спортни обувки от различни търговски марки (стоки за търговски цели) по вид и количества, както следва: 410 чифта спортни обувки „Nike“; 880 чифта спортни обувки „New Balance“; 780 чифта спортни обувки „Adidas“ и 320 чифта спортни обувки „Polo“. Всички 2 390 чифта спортни обувки били поставени (укрити) в еднотипни по вид кашони, в каквито поставени били и редовно пренасяните с товарния автомобил стоки. 2 390-те чифта спортни обувки Хамит Тюркаслан имал намерението да пренесе през границата на Р.Турция с Р.България, без знанието и разрешението на митническите власти, наред с и под прикритието на редовно натоварените в управлявания от него товарен автомобил стоки.

Същият ден - на 5 май 2016 год., Хамит Тюркаслан предприел пътуване с товарния автомобил и товара му -натоварените в ремаркето му стоки, от гр.Истанбул, Р.Турция с посока на движение границата на Р.Турция с Р.България, през ГКПП-Лесово към Р.Румъния.

В раните часове на 06.05.2016 г., около 01,30 ч. Хамит Тюркаслан преминал границата на Р.Турция с Р.България през ГКПП-Лесово, обл.Ямбол с управлявания от него товарен автомобил, като пренесъл така през границата на страната от Р.Турция в Р.България натоварените в автомобила му стоки, сред които и неотразените в документите за нея - 2 390 чифта спортни обувки.

Документите за превоз Хамит Тюркаслан представил за обработка на българските митнически органи, с което довел до знанието им, че единствено отразените в тях стоки се намират в управлявания от него товарен автомобил и се пренасят с него. С това пренасянето на намиралите се също в товарния автомобил 2 390 чифта спортни обувки било осъществено от подсъдимия без знанието и разрешението на митницата, в лицето на митническите служители при Митница Бургас, МП-Лесово, които в този момент били на смяна на ГКПП-Лесово и извършили проверка на представените от обвиняемия документи.

След извършена проверка на представените от подсъдимия превозни и митнически документи, досежно естеството и съдържанието на превозваните от него стоки, на товарния автомобил, неговия водач в лицето на Тюркаслан била извършена щателна митническа проверка, при която митническите служители установили несъответствието в стоките, отразени в представените им документи и тези действително превозвани от обвиняемия. Конкретно били установени и открити пренесените от подсъдимия през границата на страната без знание и разрешението на българските митнически власти 2 390 чифта спортни обувки.

Окръжен съд –Ямбол е насрочил съдебното заседание за 13.09.2016г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама