Борисов: Помогнете на България

20:16, 26 авг 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
В началото на интервюто с Борисов във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, цитирано и в други големи германски медии като „Ханделсблат” и „Фокус”, балканският специалист на вестника Михаел Мартенс задава въпрос за отношението на българите към бежанската политика на Ангела Меркел. Борисов казва: 

"През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят нямаше по-успешна политичка от Ангела Меркел. Тъкмо на нея до голяма степен дължим факта, че Европа намери изход от финансовата и от гръцката криза. Лично аз много научих от нея. На срещите на върха на ЕС чувам много упреци срещу канцлерката. В такива случаи винаги питам: Но какъв друг избор имаше тя през лятото на 2015? (...) Не беше възможно да не се окаже помощ. Все пак всички ние, членовете на ЕС, трябваше да действаме по-бързо."

Борисов умее да се учи, пише Мартенс в биографичната си бележка за българския премиер, където четем още: "Тогавашният премиер и бивш цар Симеон Сакскобургготски забеляза комуникативния талант на Борисов и през 2001 година го назначи за Главен секретар на МВР. Борисов запази връзките си в областта на бойните спортове и бързо се превърна в медийна звезда като борец срещу мафията. Той влезе в политиката с мощната подкрепа на германския ХСС."

"Не знам колко дълго още ще издържим"

В интервюто с Бойко Борисов става дума най-вече за бежанците и опасността за България. Премиерът предупреждава, че може да се надигне нова бежанска вълна, ако споразумението между ЕС и Турция се провали. Турският президент Ердоган още миналата година предупреди, че може да „залее” Европа с мигранти, припомня Борисов. Ако Европа се откаже от споразумението, тогава Ердоган ще трябва да изпълни заплахата си, смята българският премиер. Последиците от това за България щели да бъдат „фатални”, предупреждава той и призовава ЕС да подкрепи своята най-бедна членка за подсигуряване на границата ѝ с Турция. В момента България била „на практика оставена да се оправя сама”, казва той и добавя: „Не знам колко дълго още ще можем да издържим на миграционния натиск по границата”. Борисов припомня, че България на практика охранява Шенгенската граница, макар че още не е приета в Шенгенската зона. Той уточнява още нещо: „Турция трябва да знае обаче, че ние не разчитаме само на нея”. И настоява Европа да поддържа възможно най-добри отношения с българската южна съседка. Българският премиер съобщава и друг факт:

"Държавите от Вишеградската група ни предложиха пари, за да построим ограда и по границата с Гърция. Но ние не го искаме. Много добре си спомням колко щастливи бяха българите, когато най-сетне получиха възможността свободно да пътуват из Европа. Една ограда между нашите две страни би означавала, че ЕС вече не съществува."

Борисов на няколко пъти настойчиво говори колко наложително е ЕС да помогне на България в този момент. Той припомня, че средната пенсия в страната е 150 евро и че заради кризата с бежанците държавата е принудена да харчи повече пари, отколкото дава за своите пенсионери.

"Страх ли Ви е от Ердоган?" - пита го Михаел Мартенс. В отговор Борисов казва: "Страх ме е от това, което се случва в Турция. Иначе аз съм смел човек и мисля, че целият ми живот го доказва. В продължение на пет години съм гасил пожари като пожарникар и съм рискувал живота си. Години наред бях треньор на българския национален отбор по карате и собственик на охранителна фирма, която осигуряваше и лична охрана. Независимо от това: смелостта и храбростта не бива да те правят неразумен и непредпазлив. През живота си съм установил, че страхът е съвсем нормално, човешко чувство."

В биографичната бележка за Бойко Борисов Михаел Мартенс шеговито пише, че Борисов е "уличният футболист" сред европейските премиери. "Той прилича на своя собствен бодигард - а и може да изпълнява тази роля. Служебната си кола предпочита да кара сам. (...) Любимият му филм е "Великолепната седморка"", четем още в бележката.

"От това зависи бъдещето на Борисов"

Агенция ДПА, която също съобщи за интервюто на Михаел Мартенс с Бойко Борисов, цитира още българския премиер с предупреждението, че турският президент Ердоган бързо е забелязал слабостта на европейците. „Та какво ще правим ние в Европа, ако бежанците отново тръгнат масово насам? Нима ще ги разстрелваме? Не можем, разбира се. Значи ще трябва да ги приемем. Но какво ще стане тогава с нас?”, пита Борисов.

„Дали споразумението между ЕС и Турция за бежанците ще оцелее - от това навярно зависи политическото бъдеще на българския премиер. Борисов вече е много разтревожен от настроенията в Брюксел по отношение на Турция и от общественото мнение в собствената му страна", коментира на свой ред кореспондентът на ARD Клеменс Ференкоте. Журналистът описва положението в България, страховете от евентуален наплив на мигранти, мерките по границата, помощта от „Фронтекс”. И уточнява: „Най-бедната страна в ЕС не желае да приема обратно мигранти, които не намират убежище в по-благоденстващата част от Европа. Правителството в София иска да предотврати възникването на нов бежански коридор след затварянето на Балканския маршрут през март”.

А агенция ДПА съобщава, че според българското вътрешно министерство в момента в държавните приюти за бежанци са настанени 2 950 души, а други 1 445 са под надзора на МВР - това са нелегални мигранти и хора, за които се смята, че могат да застрашат националната сигурност. Както показва допитване до общественото мнение в България, цитирано от ДПА, две трети от българите смятат, че бежанците и мигрантите представляват заплаха за националната сигурност.

Текстът е препечатан от Дойче Веле