Бойко Борисов откри новата църква в Мечкарево

13:17, 28 авг 16 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С празнична света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, започна официалната церемония по откриване на новопостроения храм "Свети апостоли Петър и Павел" в сливенското село Мечкарево. Гости на събитието бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, народни представители от област  Сливен, кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, общински съветници, кметове на населени места, жители и гости на Мечкарево.

"Почти всяка седмица се открива нова църква или манастир. Това дава възможност на християните да бъдат по-уверени и по-силни в Божията подкрепа.  Храмът е много красив. Приповдигнатото настроение на хората показва, че това е правилно и ще продължаваме да го правим", заяви премиерът Бойко Борисов.

Кметът на село Мечкарево Георги Стоянов обяви, че изграждането на храма е започнало през 2006г. и са вложени над 200 хиляди лева. Той съобщи, че църквата е построена с помощта на дарители. Средства са отпуснати и от Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет.

В приветственото си слово Георги Стоянов поздрави присъстващите  по случай откриването  на църквата. "За мен е удоволствие да Ви приветствам днес в нашето село и заедно да открием новопостроената църква в Мечкарево – „Свети Апостоли Петър и Павел". Едно събитие, което очаквахме с вълнение и трепет, защото от идеята до реализацията изминаха години. Преминахме дълъг път, срещахме трудности, но и голяма подкрепа. В периода на финансова криза, наистина е трудно да се заделят средства, но живеем във времена, в които моралните ценности все повече девалвират и църквите може би си остават едно от местата, в които хората се замислят не само за религиозната си вяра, но и за човещината, която всеки трябва да носи в себе си. Благодарение на дарителите ни днес можем да се поздравим, че Мечкарево има свой православен храм. Сумата, която беше необходима, е около 250 000 лева. Не беше лесно, но каузата си заслужаваше", заяви кметът на Мечкарево. Той изрази благодарност към спонсорите, Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, Община Сливен, ПП ГЕРБ и  жителите на Мечкарево. Георги Стоянов връчи на всеки от дарителите Почетна грамота за изключителен принос към изграждането на православния храм в селото.

Грамота като дарител получи и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която изрази задоволство, че години по-късно от началото на строежа, църквата е вече построена. Тя изказа благодарност към всички, помогнали за каузата село Мечкарево да има свой храм. Министър Танева благодари персонално на основния дарител - земеделският производител Петър Байчев, който е от село Мечкарево. "Вярвайте в Бог! Нека вярата ни обединява и ни прави по-добри и по-позитивни!", пожела земеделският министър.

Кметът на Сливен Стефан Радев отбеляза, че 10 години църквата е градена камък върху камък и освен символ на вярата, тя е символ на българщината. "Искам да се присъединя към благодарностите към всички хора, които имат принос за построяването на този храм. Благодарности към г-н Петър Байчев, не само за приноса му към  построяването на църквата, но и за примера, който ни дава, че с трудолюбие и упоритост човек може да постигне всичко. Петър Байчев е пример за социална отговорност. Пожелавам на всички жителите на Мечкарево да са живи и здрави, и да Ви пази Бог!", каза кметът.

След откриването на храма, официалните гости на събитието посетиха зърнобазата на земеделския производител Петър Байчев, която беше официално открита. За изграждането й са инвестирани 700 хиляди лева и е осигурена работа на над 50 служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама