Продължава поставянето на силанти на деца в Сливенска област

11:11, 23 сеп 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 11 лекари по дентална медицина ще поставят силанти на децата в област Сливен. Кампанията по силанизиране, която се прави за шеста поредна година в областта, е започнала на 15 септември и ще продължи до 20 ноември, съобщи за БТА д-р Живка Георгиева, управител на Общинския дентален център в Сливен.

Силанизирането се извършва в кабинети в Общинския дентален център, в здравните служби в селата Горно Александрово, новозагорското село Баня,котленското село Ябланово, в градовете Котел и Твърдица. Два училищни зъболекарски кабинета действат в областта - в Осмо и Десето средни училища в града. Според д-р Георгиева възстановяването на още такива кабинети ще бъде предимство, защото там, освен силанизиране, могат да се изнасят здравни беседи и др. Силанти ще бъдат поставяни и в новоразкрития зъболекарски кабинет в ромския квартал "Надежда", където със съдействието на УНИЦЕФ и на медиатори, се изнасят здравни беседи.

От 2011 до 2015 година, в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца, в област Сливен са били силанизирани общо 10 978 зъбки на 3106 деца. Това, по думите на д-р Георгиева, нарежда областта на пето - шесто място в страната по брой на обхванатите деца.

Силанти се поставят на постоянните шести зъби на децата от 6 до 8 години, за да ги предпазят от разрушение и кариес. Процедурата е напълно безплатна и се извършва с информираното съгласие на родителите, припомни д-р Георгиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама