Одобриха 141 работни места по програма за заетост на Сливенска област

16:32, 27 сеп 16 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет предложения, на четирите общини и едно на Областна администрация, са постъпили за включване в регионалната програма за заетост на Сливенска област. Всички те са в рамките на определения финансов ресурс, бе обявено на заседание на Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Областния съвет за развитие на област Сливен.

Регионалната програма на област Сливен, разработена от специално назначена от областния управител комисия, предвижда разкриване на 141 работни места, както следва: с работодател областен управител на област Сливен – 2 работни места на 8 часов работен ден; с работодател община Сливен – 62 работни места на 8 часов работен ден; с работодател община Нова Загора – 27 работни места на 6 часов работен ден; с работодател община Котел – 23 работни места на 8 часов работен ден; с работодател община Твърдица – 27 работни места на 6 часов работен ден. Разпределени са на 79 обекта в 68 населени места от областта, като общо 54 от тях са на непълен работен ден, а 87 – на пълен.

Дейностите предвиждат поддържане на обекти и сгради - държавна и общинска собственост; почистване и поддържане на дъждоприемни шахти на територията на град Сливен; поддръжка на гробищни паркове; дейности за предотвратяване и преодоляване на последствия от тежки зимни условия; събиране на отпадъци и помощ при товаренето; прочистване от наноси, затлачвания, изсичане на храсти; изхвърляне и събиране на отпадъци и обща работа при подготовка на ремонт; поддържане на улични платна и тротоарни площи.

Така разработената регионална програма за заетост се изпраща за утвърждаване от министъра на труда и социалната политика.

Основната цел на регионалните програми за заетост е повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите. Те са насочени към безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (вкл. от ромски произход); хора с увреждания; продължително безработни лица; лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама