Стефан Радев: Ще имаме бъдеще, докато помним битки като на Каймакчалан

21:30, 27 сеп 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Изминали са сто години от битката на връх Каймакчалан и ние трябва да пазим паметта на падналите в сражението, на падналите за нашата свобода и независимост и да тачим техния подвиг. Това заяви кметът на Сливен Стефан Радев по време на официалната церемония в града по случай 100-годишнината от сраженията при Каймакчалан. Той посочи, че ако днес България е свободна и демократична,  всичко това го дължим на героизма на нашите предци и нищо не сме получили даром. "Добре е да помним винаги това, да помним какво сме наследили, защото ние сме длъжни да го съхраним и предадем на нашите деца. Докато тачим дати като днешната и битки като тази на Каймакчалан, докато пазим паметта на нашите герои, ще имаме бъдеще, ще ни има и нас. Да живее България!", допълни Радев.

Официалната церемония по случай 100-години от битката при Каймакчалан се проведе пред паметника на 7-ми конен полк "Орлето". На събитието присъстваха още народният представител Иван Славов, областният управител Татяна Петкова, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, ръководители на институции, представители на организации, ученици и много граждани.

Веселина Янакиева, уредник в Регионален исторически музей, разказа за битката при Каймакчалан. По-късно бяха поднесени венци и цветя на признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

В тържествената вечер, посветена на годишнината, бяха прочетени откъси от книгата "Каймакъ - Чаланъ" на Красимир Узунов. Авторът е един от потомците на участниците в битката.

Събитията по случай 100 години от сраженията при Каймакчалан започнаха сутринта с панихида в памет на загиналите в битката. Тя беше отслужена от отец Красимир в Катедрален храм "Св. Димитър". В 18.30 часа премина факелно шествие по бул. "Цар Освободител", в което се включиха ученици от всички училища в града.

Организатор на проявата беше Община Сливен, Регионално управление на образованието, Регионален исторически музей, Военно формирование 22 220.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама