Няма опасност за гражданите, птичи тор е причина за острата миризма в Сливен

15:13, 30 сеп 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наторяване с птичи тор е причината за острата и неприятна миризма, усетена днес в Сливен, няма опасност за гражданите, обяви кметът Стефан Радев по време на извънредна среща с журналистите.

„За по-малко от час установихме какъв е източника. Неприятната миризма е от птичи тор, с който се наторява 400 дка новоизграждаща се градина с череши. Теренът на земеделския производител се намира в района на „Краставо поле”, западно от Сливен, срещу предприятието „Динамо”, поясни кметът.

Д-р Пламен Пенчев, директор на Областна дирекция за безопасност на храните, поясни, че торта е поставена в края на август, и в момента се разхвърля из градината. Земеделските производители са задължени да заорат наторените площи, което ще спомогне за премахване на неприятната миризма. „Това е т.нар. биоторене без използване на изкуствени торове”, каза Пенчев.

На място са специалисти от РИОСВ Стара Загора - оторизираната институция за контрол на качеството на околната среда, в това число на въздуха. По въпроса ще бъдат информирани за действие по компетентност Общинската служба „Земеделие” и Областната дирекция по безопасност на храните. 

Множеството получени сигнали в Общинска администрация за острата задушлива миризма бяха за цялата територията на град Сливен - от районите на Банско шосе, предприятията Динамо, Топлофикация, Миролио, кварталите „Надежда” и „Даме Груев”, „Ново село” и „Българка”, централната градска част, Хидрометеорологичната обсерватория, детски и здравни заведения.

Кметът Радев тази сутрин разпореди спешна проверка във връзка с получените сигнали. „Имам уверението на фирмата, която изгражда градината, че това наторяване ще приключи до утре”, каза кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама