Представят библиографски указател за Сливен и неговите символи

09:53, 21 окт 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на програмата за отбелязване на празника на града – Димитровден тази вечер от 17 часа в зала „Май”  ще бъде представен библиографския указател „Сливен и неговите символи в творчеството на българските писатели“. Това е уникално издание на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, плод на сериозна издирвателска дейност. Съставител на изданието е д-р Росица Петрова – Василева. Гост на събитието ще бъде научния редактор на изданието проф. д-р Радка Колева.

Много са символите на Сливен, които го правят уникален и неповторим, привлекателен за завоеватели и пътешественици, но и вдъхновение за много творци. В библиографския указател са представени максимално пълно литературните произведения, които са вдъхновени от тези символи.

Указателят обхваща периода от 1872г. до първата половина на 2016г. включително и представя 749 публикации на 234 автори. Той ще бъде ценно помагало за ученици, студенти, преподаватели и изследователи /литературоведи, езиковеди, историци, културолози, краеведи и др./ както и за всички сливенци, които чрез  творбите на известни български писатели, включени в него, ще могат да преоткрият уникалността на  родния си град.

Приятен завършек на събитието вечер ще бъде излъчването на документалния филм „Сливене, мой Сливене...“, една своеобразна поетична мозайка по текстове на Станка Пенчева, Константин Константинов, Дамян Дамянов, Атанас Славов и Димитър Петленски, който е и поздрав на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ към сливенското гражданство за предстоящия празник на града – Димитровден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама