Откриват Арт инсталация "Проекции на светлината” в Сливен

07:52, 24 окт 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официалното откриване на Арт инсталация "Проекции на светлината"  ще се проведе пред сградата на Община Сливен от 12.00 часа днес. Проявата е част от културната програма за празника на града - Димитровден.

Арт инсталацията „Проекции на светлината” е колективен проект, съчетаващ в себе си творчеството на петима млади автори, работещи в областта на стъклописта: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова, Пламен Кондов, с ръководител доц. Борис Желев. Ансамбълът е представен в динамична композиция, изпълнена в техника тифани, фюзинг и рисувано стъкло. Отделните пана са обединени в една цялостна конструкция, която инициира оптимистичен картинен прочит на стъклена призма напомняща на познатия от детството калейдоскоп. Разнообразието на нюанси и съвкупността от колоритни просветки и отражения е своеобразна, цветна хармония между класически и иновативни стилови подходи при работата със стъкло.

За разлика от  общоприетите рамки на класическото експониране на тази техника, арт инсталацията „Проекции на светлината” има способността да съществува извън архитектурата освободена от нейните конструктивни изисквания и ограничения, въпреки това творбата запазва своята монументална същност. В отговор на съвременните стереотипи за индивидуалност и автономност, инсталационната творба  има възможността да контактува с многобройна публика от неограничен социален и културен характер. Инсталацията проследява един дълъг процес на себеопознаване и взаимодействие между младите автори, изразен чрез разнообразните възможности на витражната техника.

След предятавянето на Арт инсталацията, от 12.30ч., в Художествена галерия "Димитър Добрович", ще бъде открита и съпътстваща изложба "Витраж". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама