Сливен чества Димитровден с ритуал по издигане на националното знаме и военни почести

15:49, 26 окт 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С военни почести и ритуал по издигане на националното знаме на Република България, знамето на Сливен и знамето на Европейската общност беше честван празникът на града – Димитровден. Приветствие по повод 26 октомври поднесе кметът на община Сливен Стефан Радев. „Сливен е град, който в многовековната си история е бил кръстопът на традиции, култури и епохи. Тук винаги се е пазила духовността. С богатото ни културно-историческо минало, с красивата и достъпна природа, Сливен има много потенциал за развитие на различни форми на туризъм. Ние, съвременниците, полагаме големи усилия за подобряване на градската и жизнена среда. Изпълняваме редица социални и културни програми, с една основна цел да подобрим  бизнес климата, да създадем условия за повече инвестиции и повече работни места. В крайна сметка увеличаването на доходите е голямата задача на всички", посочи в словото си кметът.

В празничния ден Стефан Радев пожела на сливенци здраве, късмет и успехи! „Бъдете все така предприемчиви, упорити и трудолюбиви. И нека св. Димитър, покровителят на Сливен, ни закриля по пътя ни!"

С празнична Света литургия, отслужена от владиката в катедралния храм започна тържествената програма. Множество граждани и гости на града се събраха пред паметника на Хаджи Димитър, за да отпразнуват Деня на Сливен.

На площада владиката отслужи водосвет за здраве и благополучие и благодарствен молебен за добруване на гражданите. В знак на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци и цветя от институции, политически партии и неправителствени организации. Празничната програма продължи с концерт на ансамблите за народни песни и танци на Сливен и Пазарджик на открита сцена на площада.

Деня почетоха Сливенският митрополит Иоаникий, народните представители Мария Белова и Иван Славов, Областният управител Татяна Петкова, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, официални  делегации от побратимените градове Воронеж, Русия и Печ, Унгария. Сред официалните гости на пл. „Х. Димитър" бяха носителите на наградите на община Сливен за 2016 година.

Тази сутрин по традиция в къщата-музей на Добри Чинтулов се състоя ритуал по вписване името на носителя на годишната награда за литература и изкуство в паметната лауреатска книга. Тазгодишният носител актрисата Ефимия Павлова написа реплика на Лисицата, нейна героиня от паметния спектакъл за театъра „Малкият принц": „Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите. Тази мисъл на Антоан Сент Екзюпери е винаги с мен. Обичам я!".

От 1966 година в Сливен се провеждат културни тържества „Сливенски огньове". На тях всяка година се присъжда голямата награда на името на Добри Чинтулов. С Решение № 44/15.04.1992 г./ на Общинския съвет 26 октомври е обявен за празник на Сливен. На този ден православната църква почита паметта на св. Димитър Солунски.

В народния календар Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. За Сливен 26 октомври, Димитровден, е свързан с катедралния храм „Св. Димитър" и прочутия Сливенски /Касъм/ панаир – един от най-големите и най-прочутите в българските земи още преди Освобождението. Панаирът е място не само за обмен на стоки, но и за контакти и духовно общуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама