Сливенската болница работи със системата за пръстова идентификация

16:46, 02 ное 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен е една от пилотните болници в страната, която въведе система за пръстов идентификатор. Изпълнителният директор д-р Васислав Петров заяви, че работата със системата е започнала още преди три месеца и вече има натрупан опит.

Два идентификатора са разположени в регистратурата на болницата, от където минава основния поток от пациенти. Лечебното заведение разполага с един мобилен апарат за тежко болни, които нямат възможност в момента на постъпването да се регистрират и това става чрез мобилния апарат в отделенията. Отделенията, разположени извън сградата на болницата, също са снабдени с устройства.

„Констатирахме, че при първоначалното натрупване на данни се получава проблем, тъй като при постъпването на пациентите в болницата първата идентификация се изпраща към здравната каса за установяване самоличността на пациента. Според касата това отнема около две минути, но според нашия опит с възрастни хора и пациенти от малцинствени групи, тази процедура е около 10 минути. При следващо приемане в болницата процесът ще бъде по-лесно изпълним“, каза д-р Петров. Той допълни, че работата с идентификаторите върви нормално и няма съпротива от страна на пациентите. За периода от три месеца има само един случай на пациент, отказал пръстова идентификация. След разговор с експерт от здравната каса, пациентът се е съгласил и приемът е осъществен чрез новата система.

„В инструкциите се казва, че ако и след разговора със здравната каса пациентът откаже, той се регистрира с лична карта. Болницата провежда лечение, касата извършва прави проверка на случая, тя ще плати на болницата и ние няма да искаме пари от пациента. За момента е така, не сме чули за нови инструкции“, допълни д-р Васислав Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама