Детски градини от Сливен ще работят по проект "Заедно от детската градина“

15:18, 28 ное 16 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областен координационен съвет за институционална подкрепа на изпълнението на проект „Заедно от детската градина“ бе учреден днес в Областна администрация Сливен.  Той се председателства от областния управител Татяна Петкова, а в състава му са включени представители на УНИЦЕФ, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – област Сливен, община Сливен, РУО-Сливен, „Закрила на детето“, РЗИ-Сливен и директорите на детските градини.

По проекта с подкрепата на УНИЦЕФ се създава приобщаваща среда за децата със специфични нужди и увреждания в общо 34 детски градини в България. Те са в градовете София-град, Монтана, Сливен и Шумен, където УНИЦЕФ работи приоритетно. Други критерии за избора им са, че тези градове са идентифицирани като места с най-голям брой уязвими деца; в детските градини вече да има постъпили деца със специфични нужди и увреждания; персоналът на детската градина е мотивиран за работа в тази насока.

 Детските градини са избрани в партньорство с регионалните управления на образованието //РУО/ към МОН. В Сливен това са: ОДЗ „Елица“, ЦДГ „Детски рай“, ЦДГ „Зорница“, ЦДГ „Детство“, ЦДГ „Синчец“ и ЦДГ „Теменуга“. Досега за Сливен от началото на проекта през юни т.г. са назначени психолози и логопеди в 4 от детските градини, осигурени са ресурсни учители и са проведени обучения. Предстои да бъдат идентифицирани децата в риск от обучителни трудности на възраст 3-3,5 г., да им се окаже подкрепа от психолог и логопед, да се осигурят технически средства и пособия и да се обзаведат ресурсни кабинети. Проектът приключва в края на 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама