В Нова Загора ще строят Дом на доброто на пророка Дядо Влайчо

10:08, 05 дек 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Kметът на Нова Загора Николай Грозев е подел благородна идея да съгради храм на феномена Дядо Влайчо от с. Коньово. Идеята на градоначалника, който работи в своя трети мандат, е от две години. 

За най-добрия пророк по нашите земи се знае много малко, тъй като във времето, в което е живял, той е бил преследван и изтезаван от тогавашния режим. Почти всички негови записки и предсказания са иззети по време на обиски в дома му в с. Коньово, Новозагорско.

След края на войната от 1916 г., славата на младия пророк се разнася навред по нашите земи. За да предскаже бъдещето на династията, го търси и самият цар Борис III. Тайният съветник на царя – Лулчев, е организирал срещата им. По онова време царят имал дъщеря, а пророка му предсказва, че ще има син – наследник, но после го смразява с думите: „Нито ще е царствен, нито ще царува“. По-късно предсказва с голяма точност и смъртта на вожда на партията Георги Димитров и от този момент започват неговите тегоби.

За Дядо Влайчо се знае, че е бил изключително близък до учителя Петър Дънов, дори е спряган за негов заместник. Наричан е „Безсребреник”, защото е помагал без да взема пари. Негови са думите: „Силата даром съм получил от Бога, даром я давам.”

През 70-те години в България събират всички ясновидци на национален конкурс. Явяват се над 200 души, в това число и пророчицата Ванга. Дядо Влайчо е признат за най-добрия, а след него се нарежда баба Ванга. След това събитие и Людмила Живкова отива да го пита за съдбата на близките си. Делата на пророка тепърва ще излизат на бял свят. На колко много хора е помогнал и какви предсказания е направил във времето малко се знае.

Кметът Николай Грозев, въодушевен от среща с Дядо Влайчо в последната година от земния му път, има решимостта и волята да съгради Дом на доброто в негова памет и прослава. Пророкът го вика по име в края на късната есен на 1980 г. Дядо Влайчо задържа 20-годишния Николай дълго време около себе си и му предсказва и разказва много неща, които се случват и до ден днешен. Днес кметът се чувства щастлив от това, че се е срещнал на живо с пророка и го благославя като светец.

Окрилян от сбъднатите предсказания на Дядо Влайчо, Николай Грозев се среща с последните живи близки на светеца, събира негови вещи и подреждат кът на пророка. През 2014 г. с дарения изгражда и поставя паметник в центъра на с. Коньово.

 Днес, идеята на кмета е да съгради Дом на доброто на Пророка на народа - Дядо Влайчо, в който да бъдат изложени негови лични вещи, дрехи, писма, кандилото и Библията, която е носил и държал пророкът в ръцете си, и др. предмети. „Нека хората се докоснат до тези неща, нека почувстват духовната сила на Дядо Влайчо. В днешно време срещаме повече лоши неща в ежедневието си, много от тях ги посаждаме в душите си дори. Дано да изградим този храм на доброто и нека той да помага на тези, които го посещават, да бъдат по-добри, по-смирени и по-щастливи. Мисля, че това искаше да вижда Дядо Влайчо“, обяви кметът на Нова Загора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама