Кметът: Данъците в Сливен са сред най-ниските от областните центрове

11:45, 21 дек 16 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Имотните данъци и такси в Сливен са сред най-ниските в сравнение с общини като нашата, а за бизнеса са до два пъти по-ниски от това, което се плаща в останалите градове“, обяви пред журналисти кметът Стафан Радев.

„Доста се говори за налога в нашата община, но избирателно. Посочва се какъв е размерът на данък „сгради“ и отделно на такса „смет“. Когато плащаме, плащаме общо -  данък „сгради“ и такса „смет“. Така че, важна е крайната сума, която плащаме. Нашите имотни данъци и такси са сред най-ниските в сравнение с общините, които са център на области. А по отношение на бизнеса са два пъти по-ниски от това, което се плаща в останалите градове.“

Фирмите в Сливен плащат общо данък „сгради“ и такса „смет“ в размер на 4.4 промила, докато във Велико Търново е 8.5, в Хасково – 5, Плевен 8.7, Шумен – 5.7, Перник – 8.5, Стара Загора – 5.1, Бургас – 8.7, Благоевград – 7.7, Ямбол – 6.1, Пазарджик – 14.7.

„При данъците за гражданите сме около средното ниво за страната“, съобщи кметът Радев. За Сливен общо промилите за данък „сгради“ и такса „битови отпадъци“ е  4.1, за Велико Търново – 3.8, Хасково – 5, Плевен 4.4, Шумен – 2.8, Перник – 4.3, Стара Загора – 3.1, Бургас – 2.8, Благоевград – 2.3, Ямбол – 4.4, Пазарджик – 4.7.

„В някои градове налогът за граждани е по-нисък, както е в Бургас, но там фирмите плащат 8.7 – два пъти повече, отколкото в Сливен. Стара Загора гражданите плащат 3.1 промила, но за фирмите е 5.1. В Шумен - 2.8 за гражданите, но 5.7 за фирмите. Цифрите говорят сами за себе си. Всичко останало е спекулация”, посочи кметът на Сливен. „Нашият стремеж е бил за гражданите таксата да е под средната, а за фирмите увеличението да бъде плавно и отново да са по-ниски от останалите общини”.

Радев нарече популизъм предложението за намаляване на местните данъци и такси. "По същата логика можем да кажем да махнем данъците, защото ще плащаме по-малко. Това не е добре нито за община Сливен, нито за която и да е община. Когато гледаме цифрите, икономиката на общината и това, къде искаме да бъдем, няма как да определя това предложение по друг начин, освен като чист популизъм“, каза кметът.

Загубите за общината ще са над един милион лева на година, ако предложението за намаляване на данъците се гласува във варианта, който се предлага.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама