300 хил. лева на година струва зимното почистване на общинската пътна мрежа в Сливен

17:02, 10 яну 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дейностите при снегопочистването се извършват по приоритет

За зимното почистване на 321 км от общинската пътна мрежа в Сливен се плаща около 300 000 лева на година. Само за  града в бюджета са заделени близо 100 000, като 40 000 от тях са за почистването на булевардите, които са част от републиканската пътна мрежа. Това съобщи кметът Стефан Радев.

"Общината дължи близо 5 милиона натрупани стари и наследени задължения към фирмата, която има задължение за зимното поддържане и за чистотата в града. Успяваме да плащаме това, което текущо потребяваме", посочи Радев.

Той уточни, че на първо място от снега се почистват улиците, по които се движи градския транспорт, след това - първостепенните градски улици, следват събирателните улици, после - основните, които извеждат трафика от кварталите, малките улици в кварталите. „Като всяко нещо и тук има йерархия на приоритети”,  каза още кметът на Сливен.

Почистват се общо около 70 км главни улици и основни улици в кварталите. По думите на зам.-кмета Стефан Кондузов е невъзможно снегопочистващата техника да премине по някои от  малките улици заради неправилно и безразборно паркирани коли. „Затруднение имахме дори и на бул.”Хаджи Димитър” по тази причина. След разговори с фирмата дойде и машина от Стара Загора с по-малки габарити, но въпреки това пак има ограничения на ширината на почистените участъци”, каза Кондузов.

„Аз ходя непрекъснато из града, влизам и в кварталите. Не е имало такъв лед от много години, но не е имало място откъдето да не мога да мина. Все пак да имаме предвид, че е зима. Забравили сме малко какво е зима. Аз от детството си не помня такава комбинация на сняг и ниски температури, каза още Радев.

Само високопроходима техника може да преминава по пътя от Чуката към Меча поляна. Само час след като автомобилите почистят има натрупани преспи. Техниката нощува на Даулите. Всеки ден минават в двете посоки. До сега няма автомобили, в които да има бедстващи хора.

Отворен е републиканският път Сливен – Ичера, през отбивката на местността Чуката. Затруднения има и по пътя Сливен – Бяла – Стара река. След Табелите няколко участъка са много тесни и трудно се разминават автомобили. Пътят за Бяла, Новачево и Градско също е отворен. Ток има във всички населени места. Има аварии в отделни имоти, EVN работи по сигналите.

Няма затворени пътища и подходи към населени места. Цялата налична техника е включена в обработката на пътната мрежа.

Екипите на дружествата работиха през почивните дни и продължават да работят. Затворена остава и няма да се поддържа до края на зимния сезон отсечката от пътя Селището – връх Българка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама