Включват биографията на акад. Иванка Денева в изданието „Световни поети”

09:45, 14 яну 17 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Писателката Иванка Денева, която създава произведения в различни направления и жанрове, е уведомена за включване на биографията й и творби в изданието на международната организация „Световни поети”- за предстоящата 2017  година. Начинанието е по решение на ръководството  на Движението  и редакционния колектив - с присъствие на неколцина българи сред множеството поети „на света” от различни страни. Четящите хора ще се запознаят с поетическите постижения на Виолета Бончева,  Димитър Костадинов, Диана Тенева и Митко Ламбов.

Това е поредно творческо представяне на д-р Ив. Денева  в антологии  на Движението в Чили –след авторската й „страница” на електронния сайт на изданието ( със снимка, справка и публикувани творби на роден и испански езици), както и включване в поредицата  антологии, излезли през последните години.

В станалата творчески факт през 2016  година (първо и второ издание ), са включени още неколцина български автори, сред които видната преводачка Виолета Бончева,( превела творческата биография и поемите на Иванка  Денева и присъстваща във всички издания досега), както и  Станка Бонева, Йордан Пеев, Д. Костадинов и Първолета Маджарска, главен редактор на българското списание за изкуство и хуманитаристика “Културна палитра”. 

Някои от тях са и сред имената на четиримата българи, (като Кристин Димитрова, Ст. Бонева и Дачо Господинов), с които писателката от града под Сините скали  присъства и в мултиезичното издание „Годишник на световната поезия” (Китай, 2013 г.). Творби на Ив. Денева, заедно с тези на поета Владимир Левчев,  са поместени и в Антологията на Международното поетическо общество и Международната поетическа библиотека в САЩ (Оуинг Милс, 2004 г.).

Биографията и нейни произведения са в Световната испаноезична антология (Мадрид, 2011 г.),  в издания и сайтове в Германия, Англия, страни от Латинска Америка, в Канада,  Турция,  Непал, Сърбия, Испания и др.

Неотдавна  мултиезично списание за литература и култура в Мондови ( Пиемонт, Италия)  представи на  три езика (италиански, немски и френски)  прозата на Ив. Денева и творчески данни за писателката.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама