Депутатът Мария Белова внася предложения за промени в Законите за собствеността и за арендата в земеделието

16:03, 16 яну 17 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за аренда в земеделието внеся в Комисията по земеделие депутатът от Сливен Мария Белова, която е и член на Комисията.

Промените в първия закон са свързани с разпределението на пасищата, мерите и ливадите. Предложението е от приоритетното разпределение на пасища, мери и ливади да бъдат изключени животновъдните обекти, в които се отглеждат коне. „През цялата минала година следихме как се регулира новата процедура и фактите показват, че не изключвайки конете като пасищни животни, се изкривява самата процедура, защото конете се отглеждат в нерегистрирани животновъдни обекти, съгласно Закона за ветеринарно медицинската дейност, а като временни обекти и по този начин те ограничават животновъдите, които отглеждат целогодишно пасищни животни”, обясни депутатът. Според Белова с тази промяна в Закона ще се ограничат злоупотребите с правото, което е предоставено на животновъдите, които отглеждат целогодишно пасищни животни в регистрирани животновъдни обекти.

Другата промяна, която внася Белова е в Закона за аренда в земеделието, където да бъде обявено, че право да сключват договор за аренда имат не по-малко от  50% +1 от собствениците на имота.  „Считам, че това е справедливото решение. Защото през последните години имаше случаи, когато е сключван договор със собственик, който притежава едва 10% от даден имот и така останалите собственици, независимо, че са мажоритарни собственици, не могат да се разпореждат с имота. Това, което правя е в защита, както на собствениците, така и на арендаторите”, добави още Белова.

 Промените ще бъдат разгледани на 17 януари от Комисията по земеделие и гори в Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама