Задържаха сливналия за трафик на голямо количесто културно–исторически ценности

17:01, 20 яну 17 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Криминално проявеният Господин Атанасов е задържан при специализирана операция на сектор противодействие на криминалната престъпност при ОД на МВР Сливен. Акцията е за лица, които се занимават с трафик на културно – исторически ценности.

Атанасов е задържан на площад „Васил Левски”в момент на получаване на пратка с голямо количество старинни монети. Направен е обиск в дома му, където са открити още монети, около 8 500 лв, автомат Калашников с боеприпаси, части от оръжие, антични съдове, бижута, наркотици, съобщи директорът на ОД на МВР – Сливен комисар  Чавдар Божурски. Задържаният е на 44 години. По думите на комисар Божурски, в началото на 90-те, Атанасов е гравитирал около сливенските силови групировки. Има условна присъда за нанасяне на средна телесна повреда, глобяван е шофиране в нетрезво състояние и измама с документи.

При настоящата акцията, той е единственият арестуван като организатор на канала. Повдигната му е постоянна мярка „задържане под стража“ и три обвинения – за държане на културни ценности, за разпространение на наркотици и притежание на оръжие без разрешение.

Според наблюдаващия прокурор Руси Русев в Сливен са събирани културно –историческите ценности  от цялата страна, с цел продажба в чужбина. Акцията е  започнала в сряда и е  резултат от четиримесечна разработка на криминалистите. За 24 часа са извършени 15 претърсвания в Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Велики Преслав, Симитли и други градове. Иззети са 2 500 монети и други антики.

Предстои да бъдат направени експертизи, които да определят стойността на иззетите ценности, както и да се изясни произхода на антиките и страните, за които те са били изнасяни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама