Данъците в Сливен вече се плащат онлайн

11:01, 28 фев 17 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Данъците в Сливен вече са в онлайн режим на плащане през касите на ИЗИПЕЙ в страната, и през интернет системата ИПЕЙ от целия свят. Услугата е абсолютно безвъзмездна за Общината. Тя се случи по решение на кмета Стефан Радев. Така Сливен разшири електронните си услуги, предлагайки много точки и канали за плащане на данъци, търсейки най-евтините и достъпни възможности за хората. Онлайн плащанията са част от бързото, модерно и лесно обслужване на българите в страната и целия свят. Идеята на кметския екип е да продължава тази тенденция и да модернизира общината с облекчаване на услугите, предоставяне на широка възможност за избор от страна на гражданите и приближаването на администрацията до тях.


Местните данъци и такси се плащат онлайн бързо, евтино и много лесно, само със съобщаване на ЕГН на физическите лица или ЕИК на фирмите. Интернет плащането става след регистрация в сайта ИПЕЙ и следване на всички указателни стъпки в него. След като се регистрира веднъж, собственикът на регистрацията я има винаги. ИПЕЙ и ИЗИПЕЙ работят и на английски език, така че може да се ползват без проблем от чужденци.


Плащането на общ годишен данък - кола, имот, смет и лихви (ако има такива), през ИЗИПЕЙ е с такса за клиента. Тя е най-малко 1 лев и най-много 5 лева върху цялата сума за годишен данък. Таксата през ИПЕЙ е 0.40 лева за една транзакция.

По новия начин местните данъци се плащат, без да се носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Не е нужно да се попълват каквито и да са документи или да се звъни в общината и да се търси предварителна информация кой колко дължи. Информацията за целия данък излиза веднага след съобщаване на ЕГН-то или БУЛСТАТА и може да се плаща веднага. Тя е винаги актуална, защото се работи в онлайн режим на плащане. Не може да се допусне и двойно плащане на данъка. ИЗИПЕЙ към момента има 2 407 каси в цяла България. Те са с гъвкаво работно време и удобно за хората, а повечето от тях работят и в почивни, и празнични дни. Онлайн плащането спазва и Закона в последователността на издължаване на данъка - от най-старо към най-ново задължение.


Новата услуга чрез автоматично разплащане на данъците улеснява хората. Тя е в полза най-вече на живеещите извън общината и им пести време, нерви и пари. Повишава и събираемостта от местните приходи. Онлайн плащането към момента е възможно най-евтиният и лек начин за плащане на данъци към българските общини.

Също така Община Сливен сключи договор с БАНКА „ПИРЕОС” и „Български пощи”, и гражданите могат да плащат своите налози чрез тези институции.

Линкът на ИПЕЙ е: www.epay.bg/v3main/front  (през него всеки човек ще може да влиза директно от сайта на Сливен  и да използва регистрацията си в ИПЕЙ за плащане)

Линкът за ИЗИПЕЙ е този: www.easypay.bg/?p=offices_list (тук се отваря списъкът с всички офиси на ИЗИПЕЙ в България с точния адрес и работното време на касите. Списъкът се актуализира непрекъснато)

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама