Татяна Петкова: Общините да осигурят възможност за електронно подаване по вписване по настоящ адрес

11:07, 01 мар 17 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител на Сливен Татяна Петкова обърна внимание на кметовете на общини в областта, че съгласно разпоредбата от Изборния кодекс, те имат задължението да осигурят алтернативен начин за заявяване на искания за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Такова искане се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на съответната община по настоящия адрес на лицето. Поради това кметовете на общини следва да осигурят възможност за подаване по електронен път на искане за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

Въпросът е бил повдигнат от представители на ЦИК на работна среща със заместник министър-председателя по вътрешния ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев за хода на подготовката на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. В комисията са постъпили сигнали от граждани относно липсата на възможност да заявят исканията си да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес чрез електронно заявление на интернет страницата на съответната община. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама