Препоръчаха да не се премества паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

17:09, 02 мар 17 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редовно заседание на Областна комисия „Военни паметници” се проведе в Сливен под председателството на областния управител Татяна Петкова.

Освен членовете на комисията присъстваха още Пепа Чиликова – заместник-кмет на община Сливен и председател на Инициативния комитет за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк и Доброслав Иванов, подал сигнал до Министерство на отбраната и областния управител за липсата на достъп до паметника.

Областният управител припомни, че през 2004 г. по инициатива на Министерството на отбраната /МО/ стартира процес за създаването на официален електронен регистър с данните на всички военни паметници на територията на Република България. Този регистър е изграден и общодостъпен и се поддържа и актуализира чрез местната власт. През 2008 г. е приет Законът за военните паметници, който урегулира статута и реда за опазване на военните паметници в страната. Той кореспондира със Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията като определя реда за опазване, поддържане, възстановяване и изграждане на военните паметници и финансиране на дейностите, свързани с тях. Под действието на закона попадат и всички военни паметници на територията на област Сливен, които са посочени в Националния регистър на военните паметници.

Заместник-кметът Чиликова запозна членовете на комисията с идеята на Инициативния комитет, паметникът на Шести артилерийски полк да бъде преместен в градинката до Колодрума. В момента паметникът се намира в бившия зенитен полк в Сливен и попада в затворена среда, а достъпът до него не е свободен.

В изказванията си всички присъстващи се обявиха против тази идея с няколко основни мотива: мястото зад Колодрума е неугледно, много малко и без възможност да се провеждат военни ритуали; на мястото има спирка на градския транспорт, която няма къде да бъде преместена, а в близост се очаква изграждане на кръгово движение на „Розова градина“; в Закона за военните паметници няма понятие „временен статут“ и не е ясно за какъв период паметникът ще бъде на новото временно място; разходите за преместване на паметника ще бъдат много големи, като могат да се вложат в облагородяване на зоната, в която се намира той в момента; статуята на паметника е изработена от цимент и е в изключително лошо състояние – преместването може напълно да я разруши; ще се наруши географският азимут на паметника – той трябва да сочи към Одрин; не е ясно дали средствата от набирателната сметка няма да бъдат вложени за преместването, а не за възстановяването му.

В подкрепа на тези доводи Иво Антонов – началник отдел „Военни паметници“ в Дирекция „Социална политика“ в МО, припомни и разпоредбата от Закона за военните паметници, според която военните паметници на територията на Република България се запазват на местата, където се намират, а преместването е възможно само при доказване на градоустройствена необходимост или с оглед на оптималното експониране на паметника. Антонов се ангажира МО да осигури материал за изливане на нова статуя от месинг или бронз, а оригиналът да се съхрани на закрито.

В заключение Областната комисия „Военни паметници” взе решение да препоръча на община Сливен да изпълни разпоредбата на Закона за военните паметници, съгласно която собствениците и ползвателите на недвижими имоти, в които са разположени военни паметници, са длъжни да осигуряват достъп до тях на гражданите. 

Комисията препоръчва общината да осигури достъп до паметника на Шести артилерийски полк откъм бул. „Бургаско шосе“ чрез премахване на конструктивно непригодните постройки и огради и да отвори подстъп към паметника. Комисията отхвърля идеята за преместването му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама