Обсъдиха правата и задълженията на младите родилки от ромски произход в Сливен

09:30, 05 мар 17 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кръгла маса по проблемите и предизвикателствата в достъпа до качествени здравни грижи на млади родилки и майки от ромски произход се състоя в Сливен. Инициативата бе на  сдружение „Жажда за живот”. В дискусията взеха участие заинтересовани институции, общопрактикуващи лекари, специалисти и експерти. Целта на кръглата маса бе да се състави своеобразна карта на здравните проблеми в кв. „Надежда” в Сливен; да се търсят варианти за предприемане на мерки за преодоляването им чрез организиране на срещи и дискусии със заинтересованите страни.

Още в самото начало бяха определени законовите рамки в достъпа до здравеопазване – здравните права и съответните задължения. Фокусът на кръглата маса бе върху посещенията  от личния лекар на новородените в рамките на 24 часа след изписването им от болница. След ежеседмични срещи на специалисти и медиатори от „Жажда за живот” в квартал „Надежда” стана ясно, че някои от лекарите изпълняват това си задължение, други – не. Има случаи, в които младите майки не знаят изобщо за съществуването на подобна законова норма.

Тук в дискусията лекари и специалисти посочиха като проблемен факта, че често се натъкват на случаи, в които родилките са посочили адрес, на който не живеят и са трудни за откриване. Не липсвали и случаи на родилки, които нямат избран личен лекар и съответно не са уведомили никого за бременността си и нейното проследяване. Също така бяха посочени случаи, в които майките не знаели, че трябва да водят децата си на профилактични прегледи, а основна причина за това е липсата на информираност. Сериозен проблем според лекарите е комуникацията с пациентите – езиковата бариера създавала най-големи трудности. А това според участниците в дискусията се случва в най-рисковата среда - ромите с нисък социален и образователен статус.


В представяне на проекта си по тази тема от „Жажда за живот” поясниха, че това е една от основните цели – да информира младите бъдещи майки и новородили жени за техните права, но и за задълженията им; да се открият слабите места в достъпа до качествени здравни грижи, което да допринесе за повишаване на здравната култура и отговорно отношение, както от страна на лекарите, така и на жените.

Беше засегната и темата за имунизациите на новородените. Все по-честа практика е да се спазва утвърдения имунизационен календар, но майките не са запознати с това, че децата се имунизират, само когато са напълно здрави.

На финала на кръглата маса представителите от РЗИ, Общинския общностен център, Кожно-венерическия диспансер, лекари, специалисти и инициаторите от „Жажда за живот” решиха, че в изпълнение на общата цел могат да установят устойчиво и ползотворно сътрудничество. Единодушно се прие като добра практика работата не само с младите жени-родилки, но и с техните семейства, защото понякога социално-битовите особености на уязвимата група е немалка пречка в достъпа до качествено здравеопазване.


Кръглата маса се реализира по проект на сдружение „Жажда за живот” „Мониторинг на посещенията от лекари на новородени бебета в кв. Надежда, Сливен“, финансиран от Програма "Обществено здраве" на Фондации „Отворено общество“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама