Комисията по заетост разпредели финансовия ресурс по програма за заетост по общини

17:53, 10 мар 17 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Областния съвет за развитие на област Сливен проведе заседание под председателството на областния управител Татяна Петкова. Основа тема беше предстоящото разработване на регионална програма за заетост на област Сливен за 2017 г.

Пенка Кирилова – директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” Бургас, представи информация за реализацията на регионалната програма за заетост на област Сливен за 2016 г. Осигурени бяха 141 работни места за период от 5 месеца в 68 населени места на областта на обща стойност 335 299 лв. По регионалните програми се осигурява субсидирана заетост на безработни лица на пълно или непълно работно време за период до 6 месеца. Целевите групи са безработни младежи до 29 г., безработни над 50-годишна възраст, с ниска квалификация или нетърсена професия, хора с увреждания и продължително безработни лица.

Кирилова представи и параметрите на регионалната програма за област Сливен за 2017 г. Финансовият ресурс за областта за тази година е с около 100 хил. лв. по-малък и е на стойност 231 562 лв. ПКЗ прие той да бъде разпределен по следния начин: за община Сливен 50% /115 781 лв./; за община Нова Загора 16% /37 049,92 лв./; за община Котел 19% /43 996,78 лв./ и за община Твърдица 15% /34 734.3 лв./.

До 16 март общините следва да подадат своите проектни предложения до областния управител, който да организира разработването на регионалната програма за цялата област. Оценката на подадените предложения се извършва по критериите средногодишно равнище на безработица и средногодишен брой на регистрираните безработни през предходната година в съответната община, потребностите на работодателите от работна сила и по конкретна методика. Тази методика също беше уточнена и гласувана от членовете на ПКЗ. Със своя заповед областният управител ще сформира комисия, отговорна за разработването на регионалната програма на област Сливен.

Проектът на програмата следва да бъде представен в Министерството на труда и социалната политика в срок до 31.03.2017 г. Преди това тя трябва да бъде одобрена от ПКЗ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама