Търсят възможности за проблемите с водата в Жеравна

11:33, 11 мар 17 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблеми с водоснабдяването в Жеравна са с години наред, напомниха от ВиК-Сливен. След проведената среща между управата на водния оператор и кметицата на Жеравна Галя Недева, стана ясно, че ръководството на ВиК – Сливен е поело ангажимент да търси възможности за решаване на водните проблеми на Жеравна.

Водата във възрожденското село не достига в летния сезон, когато Жеравна се посещава от много туристи и потреблението се утроява. В тези месеци работят активно всичките 40 къщи за гости в Жеравна, голяма част от които разполагат с басейни и ползват питейна вода за тяхното използване.Задача от първа необходимост е да се намери нов водоизточник за Жеравна, който да запълва водния дефицит през лятото, заяви управителят на „В и К“-Сливен Севдалин Рашев. Най-близката възможност В и К-експертите виждат в зоната на помпената станция на 3 км югозападно от селото, където ще бъдат направени сондажи. За разкриването на нов водоизточник ще се търси съдействието на специализирана фирма за хоризонтални сондажи и инженерингово изпълнение на външни ВиК-мрежи.

Допълнително утежнява картината старата водопроводна система на Жеравна, по която има много течове. Проблеми изникват и с изградената в малък район на населеното място нова водопроводна мрежа. Поради небрежност в изпълнението, предишният водопровод не е прекъснат и през старите връзки изтича вода. Специалисти от лабораторията на „В и К“ – Сливен ще пристигнат в Жеравна да установят местата на течовете. 

През зимата Жеравна страда от прекъсването на електроснабдяването в района на помпената станция на близкото село Нейково, където често се завихрят снежни виелици. Докато бъдат отстранени зимните аварии по въздушния електропровод към помпената станция, без ток остава и Жеравна, заради общото електрозахранване на селата. В и К – Сливен ще търси начини за изграждане на самостоятелно захранване на помпената станция.

В края на месец март в Жеравна ще се състои поредната изнесена приемна на Ви К-Сливен, с участието на представители на ръководството, за изясняване и поемане на конкретни ангажименти за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама