Щъркели се настаниха в старите си гнезда в Самуилово

09:19, 19 мар 17 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири двойки щъркели са заели старите си гнезда върху клоните на вековни дъбове в парка на сливенското с.Самуилово.  Те са пристигнали по различно време – от 4 до 12 март.  „В момента имаме 7 гнезда – 5 от тях са в парка, останалите две са върху ел.стълбове в самото населено място”, съобщи кметицата Пламена Костадинова пред „Труд”.  В Самуилово очакват да пристигнат още двойки.

Белите птици носят радост на местните жители и привличат любопитството на природолюбители  и гости на селото.

В сливенското село се намира една от основните естествени колонии на този вид прелетни птици.  В миналото броят на двойките е варирал между 11-13 и 16-17.  Всяка лято се излюпвали около 30-ина малки. През годините доброволци от  Българското дружество за защита на птиците са укрепвали гнездата. Платформите върху стълбовете пък са поставени от енергото.  Преди повече от десетилетие тук бе създаден първият и единствен засега Музей на щъркела.  Но малко след откриването му той бе затворен заради липса на подходящо помещение, експонатите и таблата му са прибрани под ключ в очакване на по-добри времена.

Щъркели са забелязани и в Котленския край – в ливадите край родното село на Захари Стоянов – Медвен,  край Градец, Мокрен и Пъдарево.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама