Дискутираха сътрудничеството за по-добро здраве и развитие на децата в Сливенско

17:37, 22 мар 17 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В среща за обсъждане на сътрудничеството за по-добро здраве и развитие на децата в област Сливен участва областният управител Татяна Петкова. 
Проявата е организирана от Областна администрация Сливен в партньорство с Регионална здравна инспекция Сливен и МЦ „Д-р Г. В. Миркович“ - Сливен и съвместно с УНИЦЕФ България. Участваха директорът на РЗИ, директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, управителят на МЦ „Д-р Г. В. Миркович“, общопрактикуващи лекари от областта, педиатри, АГ специалисти и представители на общините в областта.

Цел на работната среща бе да представи дейността на Центъра за майчино и детско здраве, създаден като част от структурата на МЦ „Д-р Г. В. Миркович“ и да обсъди възможностите за засилване на партньорството с общопрактикуващите лекари и педиатри от извънболничната помощ и лечебните заведения за болнична помощ в област Сливен.

„Въпросите, касаещи грижата за децата, са от особена важност. Затова наша отговорност е да работим за осигуряване на условия и възможности за по-добър живот и развитие за всички тях още от ранна детска възраст. Ранното детство оставя траен отпечатък върху детската личност, здраве и поведение, и възможности за пълноценна реализация на по-късен етап от живота,“ каза Петкова при откриването на срещата.

През октомври 2014 г. е създаден Центърът за майчино и детско здраве в помещения, предоставени от община Сливен - в сградата на ДКЦ 2. Той функционира на областно ниво като част от структурата на МЦ „Д-р Г. В. Миркович” по проект на УНИЦЕФ България, финансиран от Пощенска банка и с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Агенция за социално подпомагане, община Сливен, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен. 

Централният офис е в гр. Сливен, а в четирите общини има изнесени работни места. Центърът предоставя комплекс от здравно-социални, здравно-информационни, здравно-обучителни, здравно-консултативни, координиращи и насочващи услуги на семейства, и в частност на бременните, родилките и децата до 3 г., като има за цел подобряване на извън болничното обслужване на майките и малките деца. Здравно-социалните услуги се предоставят основно в дома на семействата чрез структурирани домашни посещения. В Центъра за майчино и детско здраве работят ръководител, социален работник, технически сътрудник, здравен медиатор и 15 медицински сестри и акушерки.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама