Областният управител на Сливен прие посланика на Руската федерация

17:56, 23 мар 17 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оластният управител на Сливен Татяна Петкова прие извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Анатолий Макаров. Той беше придружаван от генералния консул на Руската федерация Сергей Лукьянчук, председателя на Фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова и представители на руското посолство. На срещата присъства ръководният екип на Областна администрация Сливен и председателят на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД – Сливен Марин Кавръков.

Посланик Макаров благодари за топлото посрещане и каза, че целта на визитата му в Сливен е утрешното откриване на Руския център в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, създаден с подкрепата на правителството на Москва. Той благодари на областния управител за подкрепата, която оказва това да се случи. Посланикът съобщи още, че Посолството на Руската федерация има нова регионална политика – да се посетят областните центрове, като представителите на посолството ще се запознаят с местните и регионални проблеми, как се разрешават, как живеят хората и какви са настроенията сред тях. „От това, което видях днес, разбрах, че отношението към Русия е много топло, а културните връзки се поддържат живи“, каза руският посланик.

Областният управител запозна гостите с възможностите за изучаване на руски език в системата на образованието. „То е широко застъпено в училищата. Освен това с утвърждаването на тазгодишния държавен план-прием в ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ се открива паралелка с изучаване на руски като първи език“, каза Петкова и допълни, че добре би било такива кабинети като този в ППМГ да се открият и в други училища. Тя подчерта и наличието на висше училище в Сливен, което предлага добри възможности за обмен на студенти. От своя страна посланик Макаров предложи да изпрати в Сливен представител на руското министерство на образованието, който да презентира висшите учебни заведения в Русия и какво предлагат те на българските студенти.

Относно съхранението на съвместната историческа памет Петкова разказа за паметниците на руски и съветски войни на територията на област Сливен – тема, която предизвика особен интерес у гостите.

Областният управител представи културно-историческото наследство в област Сливен. Дискутирани бяха възможностите за туризъм в четирите общини от областта, както и възможностите, които предоставя близостта на Черноморието за организиране на екскурзии до обектите в област Сливен.

Петкова изтъкна възможностите за инвестиции в различни икономически сектори, както и тези на Сливенските минерални бани и на Карандила.

Тема на разговора беше и изготвянето на програма за честването догодина на 140-тата годишнина от Освобождението на България, както и отбелязването на други исторически дати. Дискутирани бяха възможностите за задълбочаване на културните връзки на областно ниво.

 

Петкова получи покана от генералния консул Лукьянчук да участва във форум в началото на юни във Варна, когато ще бъдат организирани дни на България и Русия. Там ще присъстват представители на руски общини. Петкова прие поканата, като каза, че ще покани и кметове от област Сливен да я придружат.

По-рано днес Петкова и Макаров бяха на откриването на XVI Регионален фестивал на руската песен и танц.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама