Парични суми и договори са иззети при спецакцията в Сливен

17:03, 10 апр 17 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спецоперацията за неутрализирането на група с широк профил на действие е проведена на територията на Сливен съвместно от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, СДВР и ГДН „Национална полиция“.

Според данните до момента, освен с насилствени действия за събиране на отпуснати кредити, членовете й са се занимавали с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и с наркотици – поясни на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който координираше процесуално-следствените действия по задържане на участниците в престъпната група и разследването. При акцията бяха задържани петима души и извършени над 20 претърсвания, в резултат на които са иззети множество веществени доказателства.

Двама от обвиняемите са оказали съдействие на органите по разследването, като на единия е наложена мярка „парична гаранция“, а другият е освободен след разпит пред съдия от Специализирания наказателен съд. За останалите трима, единият от които ръководител на групата, в неделя бяха внесени искания за налагане на мярка „задържане под стража“, които бяха уважени.

По думите на заместник-директора на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, престъпната група е действала с изключителна бруталност, а доказателствата показват, че тя е добре и трайно структурирана. Членовете й са действали по собствени закони, контролирали са изпълнението им, налагали са и са изпълнявали наказания.

В хода на процесуално-следствените действия, пряко наблюдавани от ръководителя на Специализираната прокуратура, са събрани много веществени доказателства, които подкрепят обвинението. „Наложените мерки доказват, че сме събрали достатъчно и годни доказателства за извършваната от тях престъпна дейност“, посочи Темелакиев.

При спецоперацията са иззети 10 000 лева, договори за кредити със запис на заповеди, 299 плика с имена на длъжници и банкови карти с пълномощни, 14 тетрадки с имена по дати и дължими суми. Открити са включително наркотици, маски с порези, боксове, железни палки. Само в събота са разпитани 26 потърпевши от престъпната дейност на групата. В рамките на досъдебното производство предстои да бъдат установявани още жертви.

Старши комисар Темелакиев благодари на колегите си от териториалния сектор БОП – Сливен, свършили голям обем от работа по воденото досъдебно производство и допълни, че по престъпната група е работено от 2016 г.

„ГДБОП се съсредоточава върху хора и групи, които пряко влияят на оперативната обстановка, които не се съобразяват със законите, действат агресивно и внушават страх и чувство за несправедливост. Нашата толерантност е и ще бъде нулева. Хората не трябва да се притесняват да търсят съдействие, за да можем да действаме с цялата строгост на закона“, бе категоричен заместник-директорът на главната дирекция. Думите му подкрепи и прокурор Иван Гешев: „С операции като тази показваме, че няма недосегаеми, които стоят над закона. Амбицията ни е да продължим в тази насока, да защитим хората и да им покажем, че държавата е на мястото си и си върши работата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама