Търсят нов водоизточник за Жеравна

07:31, 11 апр 17 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 20 души посетиха изнесената приемна на ръководството на „В и К“ – Сливен в Жеравна. Сред посетителите бяха и настоящият и двама бивши кметове на селото. Основният обсъждан въпрос бе  за намирането на нов водоизточник на Жеравна, в която водата през лятото не достига поради голямото потребление в многото къщи за гости, близо 40,  в една от най-посещаваните туристически дестинации.

Жителите на Жеравна поставиха и въпроси за подмяната на старата водопроводна мрежа и за прокарването на канализация в централната част на селото, която използва септични ями. Възстановяването на характерната калдаръмена  настилка след работа по авариите „В и К“ – Сливен може да осъществи със съдействието на местни майстори, стана ясно на срещата.Какви са възможностите за проверка на качеството на водата, за намаляване на загубите и отварянето на знакови чешми в Жеравна, има ли кражби на вода преди водомерите, както и повредени водомери в необитаемите къщи бяха сред обсъжданите в изнесената приемна теми.

 

Поканеният от ръководството на водното дружество специализиран екип на инж. Петко Петков, който вече е започнал сондажни дейности за намиране на нов водоизточник на Жеравна, присъства на срещата. Жителите на селото направиха предложения, като качеството и дебитът на водата в посочените от тях местности ще бъдат подложени на анализ. Управителят на „В и К“ – Сливен инж. Севдалин Рашев заяви, че проблемите на Жеравна ще бъдат приоритет за дружеството с оглед на развитието на туризма в селото, въпреки старата водопроводна мрежа с много течове и аварии по нея. За нова мрежа и канализация трябва да се търси финансиране и според специалистите, необходимо е Жеравна и община Котел да кандидатстват с европроекти за реконструкция и модернизация на водопроводната мрежа на селото.

През май т.г. в Жеравна ще бъде организирана втора приемна на „В и К“ – Сливен. Тогава ще бъде отчетен ходът на поетите от водния оператор ангажименти по намирането на нов водоизточник и решаването на поставените от жеравненци водни проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама